"En Passant"

Terug index En Passant


Wekelijks bulletin van de ARNHEMSCHE SCHAAKVEREENIGING

 

 

 

 

 
                                                                                                              (OPGERICHT 31 OKTOBER 1891)

                                                                                                             

Redactie:      R. Wille, Laan van Klarenbeek 74,

 6824 JS Arnhem, tel. 026 – 3615003,

 e-mail: r.wille@planet.nl

 

Clubavond:     Donderdag in “De Opbouw”,

 Velperweg 13, tel. 026-4456452

 Te

 

ASV op internet:       http://www.asv-schaken.nl

e-mail: asv@introweb.nl

41e jaargang no. 36                                                     donderdag 31 oktober 2002


ASV 111 jaar jong: Het is vandaag precies 111 jaar geleden dat ASV werd opgericht. Niet direct een jubileum om een groot feest te houden maar toch wel iets om even te memoreren.

 

Oploswedstrijd: De belangstelling voor deze oploswedstrijd is groot. Wekelijks staan er vele schakers rond het demonstratiebord om naar de oplossing te zoeken. Weer veel oplossingen deze keer. Het merendeel vond de juiste zettenreeks en verdiende zo 2 punten. Voor degenen die het niet zagen even een korte toelichting. Het is een stand uit de partij Amman - Lerch (twee Zwitsers) uit Biel 1981. Zwart dreigt afruil met Dxh4 gevolgd door Pf3. Maar wit kan zich redden. Het begin is vrij simpel 1.Txd4. Maar nu staat zwart twee kwaliteiten voor. 1….cxd4 2. Dh5 Dat is de clou. Wit dreigt zowel Dxf7 als Pg6+ met damewinst. Dat kan alleen weerlegd worden met Kg8. Maar dan volgt 3.Dg5+ Kh8 4.Dh5 en herhaling van zetten. Aan de kop van de ranglijst veranderde niets. Frank Schleipfenbauer heeft nu 8 punten en zijn drie achtervolgers Anne Paul Taal (die met deze problemen veel baat heeft bij zijn D.E. oploskoffie), Bert Buisman en Frits Wiggerts met 5 punten. Donald Dijkers en (zelfs) Ignace Rood hebben 4 punten. Vanavond het laatste probleem van oktober. Dan maken we de eerste balans op. Volgende week beginnen we dan weer met een nieuw thema.

 

Rapidavond. Voor degenen die vanavond niet in het Gelredome zitten en de clubavond toch voor laten gaan: er is deze week geen interne competitie maar we beginnen vanavond met de rapidcompetitie, de eerste in een serie van vijf rapidavonden.

 

ASV-Nieuws: Eindelijk was het ook Ignace Rood gelukt om een exemplaar van het door hem zo geroemde clubblad te laten verschijnen. Ondanks alles was het weer een lezenswaardig blad. Een mooie aanvulling op En Passant zullen we maar zeggen.

 

Externe competitie: Ook ASV-7 kwam tot winst vorige week. Dit ging ten koste van De Toren-6. Het team van captain Tijs van Dijk, waarin drie van onze jeugdspelers waren opgenomen won met 4-2. Een verslag van deze wedstrijd treft u hierbij aan. Nu alle wedstrijden in deze klassen van de OSBO zijn gespeeld volgen in deze EP ook alle uitslagen.

A.s. zaterdag spelen onze eerste drie teams hun tweede ronde. ASV-1 treft thuis in De Opbouw het sterke DSC uit Delft. Op papier heeft dit team zelfs de hoogste gemiddelde Elo in deze poule zodat de mannen van teamleider Frank Schleipfenbauer vol aan de bak moeten om in deze wedstrijd een positief resultaat neer te zetten. ASV-2 ontvangt Doetinchem. Ook dit is een sterke tegenstander waar niet zomaar even van kan worden gewonnen. Maar na de broedermoord op ASV-3 in de openingsronde moet het zelfvertrouwen toch zijn gegroeid. ASV-3 gaat naar Groesbeek voor de wedstrijd tegen Pion-2. Voor ons derde een wedstrijd waar winst het uitgangspunt moet zijn. Volgende week meer over deze wedstrijden of kom langs bij ASV-1 en ASV-2 in De Opbouw. Zij beginnen zoals gebruikelijk zaterdag om 13.00 uur.

 

Tekstvak: 1. T. van Dijk	1
2. T. v.d. Leer	½
3. B. Zahmat	½
4. P. Sperber	1
5. A. de Groot	0
6. U. Duman	1

Jeugd draagt ASV-7: Waar de seniorenzeges van ASV-7 in de 1e competitiewedstrijd thuis tegen De Toren 6 op 1 vinger te tellen waren, was het de jeugd die redding bracht. Om te beginnen won Peter Sperber na een normale opening een loper via een dubbele aanval. Na meer materiaalwinst blunderde hij nog een paard weg maar hij stond toen al zo gewonnen dat hij het volle punt niet meer uit handen gaf en zette zo ASV 7 op voorsprong (1-0). Ondergetekende pakte het tweede punt met zwart aan het 1e bord. Stukwinst werd niet meer uit handen gegeven en mataanvallen konden worden gepareerd (2-0). Daarna verloor senior André de Groot. Hij kwam nog comfortabel te staan met goed oprukkende pionnen maar André overzag een gemene penning. Hij moest daarna op de aanval blijven spelen en ging dus dameruil uit de weg; helaas leidde dit tot dameverlies en dus partijverlies (2-1). Wel speelde hij nog zo lang mogelijk door om de junioren niet alleen te laten zitten en zo wat druk te ontlasten. Bijan Zahmat werd daarna van alle kanten belaagd om vooral remise aan te bieden. De andere borden stonden zo goed dat dit tactisch het slimst was; bovendien stond het bij Bijan constant gelijk. Toen uiteindelijk louter ieder een toren en pionnen op de g- en h-lijn had, bood Bijan inderdaad maar remise aan wat direct werd geaccepteerd (2,5-1,5). Het verwachte maar daarom niet minder goede punt van Umit Duman bezorgde ASV 7 daarna de zege. Umit moest hard werken voor de winst. Lang bleef het gelijk maar in het eindspel zonder de lichte stukken kon Umit gevaar stichten met een vrijpion in het centrum die oprukte tot de 7e rij. Die werd kortstondig een dame en Umit pakte groot materiaal. Uiteindelijk zette de 10-jarige mat (3,5-1,5) en zoals Umit zelf schrijft: "ik won met 1-0". Toen was alleen nog Teun van der Leer aan het spelen. Na een vierpaardenopening rokeerde Teun laat. Dat kwam hem op paardverlies tegen 2 pionnen te staan. In een spannend eindspel stichtte Teun veel gevaar met de 2 verbonden pluspionnen op de koningsvleugel en kwam hij terug in de wedstrijd. Teun wikkelde perfect af naar T tegen T + pion wat hij keurig remise hield en zo onverwacht de score nog wat verder opvijzelde (4-2). Tijs van Dijk

 

Uitslagen OSBO-competitie (ASV-4 t/m ASV-8):

2C: Ede 2 - ASV 4 3–5; Rhenen – De Cirkel 3½-4½; Tiel - Rheden 4 – 4; Bennekom 2 - Wageningen 4 4-4 (was 5½-2½, maar Bennekom 2 had spelers foutief opgesteld)

2D: Variant-BAT Zevenaar 4-4; SMB 5 - Vrijpion 6½-1½; Het Kasteel 2 - PION 3 2-6; ASV 5 - Duiven 5-3

3E: UVS 3 - ASV 6 5-1; Elster Toren - De Toren 4   2-4; Theothorne - Kameleon 2 5½-½; Velp 2 - SMB 8 3-3

4D: Eerbeek 2 was vrij; Theothorne 2-Zutphen 4 2½ - 3½;

 Metamorfose 2 - Schaakstad Apeldoorn 8 2½-3½; ASV 7- De Toren 6 4-2

4F: ASV 8 was vrij; De Toren 5 – De Cirkel 3 6-0; Ede 4 - Veenendaal 4 ½-5½; Dodewaard 2 - Tiel 3 4-2.

 

Toernooi: Siert Huizinga nam onlangs deel aan het Essent toernooi in Hoogeveen. Hierbij zijn relaas.

Het toernooi  in Hoogeveen was mijn eerste “negendaagse”. Eerder had ik me al voorgenomen wat toernooien te gaan spelen als ik niet meer werkte. Essent Hoogeveen  trok me aan vanwege de aantrekkelijke bedenktijd: 2+1 uur per speler. Vooraf had ik geen idee hoe ik het er vanaf zou brengen. Mijn resultaten waren de laatste jaren niet meegevallen. En wat zou de invloed zijn van het niet meer werken?  Hoe sterk wordt er gespeeld? De eerste 3 ronden waren ingedeeld op rating, hogere tegen lagere. Ik kreeg 3 tegenstanders die weliswaar enkele honderden Elopunten minder hadden maar die zich taai verzetten óf door veel ruilen óf door weinig te ondernemen of door degelijke openingen op het bord te brengen. Het lukte me na veel zwoegen 3 uit 3 te scoren. Later in het toernooi bleken deze tegenstanders het verrassend goed te doen. Dus (wat we al wisten) de rating zegt ook niet alles. Daarna begon het toernooi pas echt. Er volgden 2 remises: tegen de één kreeg ik iets teveel, tegen de ander iets te weinig. Beide spelers zouden op de 2e plaats eindigen. Dus achteraf beschouwd: niet slecht. In de 6e ronde ontsnapte ik aan een nederlaag tegen een zekere Osama Sadellah. Een van mijn kant veel te passieve speelwijze werd aanvankelijk knap afgestraft. Gelukkig kon ik in het verre middenspel de stelling compliceren en raakte mijn tegenstander de weg kwijt. Na zes ronden 5 punten en dus kansen om in de prijzen te vallen. In ronde 7 kreeg ik een oude(re) rot als tegenstander die aantoonde dat ik de Scheveninger met wit niet goed speelde. Het leek wel dreigend wat ik deed maar het plan was niet goed. Mijn tegenstander wist me na afloop precies te vertellen hoe ik het wel had moeten doen, theoretisch gezien. In de laatste 2 ronden volgden nog 2 remises, waarna ik uitkwam op 6 uit 9 en een TPR van 1957. Ik was daar zeker tevreden over. Over het algemeen kwam ik er achter toch nog meer te moeten doen aan mijn openingskennis. Sommige tegenstanders zijn heel goed op de hoogte van bepaalde varianten. Veel gespeeld werden bijv. “de Draak” en het Colle-systeem . Met veel genoegen kijk ik ook terug op de contacten tijdens het toernooi. Niet in het minst die met Barth Plomp, die als wedstrijdleider bij dit toernooi fungeerde. Deelname aan dit soort toernooien is een “aanradertje”.   Siert Huizinga

 

Rapidtoernooi: Op zaterdag 19 oktober had Alex Kruizinga de lange reis ondernomen naar Heerhugowaard om daar deel te nemen aan een rapidtoernooi, waar hij uitkwam in de Open Hoofdgroep. Uw redacteur kreeg van Alex het volgende verslag.

Ondanks het feit dat het een open hoofdgroep was, was een score van 4 uit 7 op zijn plaats geweest. Dat het toernooiverloop uiteindelijk 2 uit 7 opleverde mag dus (zoals altijd) stof tot nadenken geven. Dit keer was het niet de tijd die mij vier keer in het stof deed bijten. Dat was denk ik te danken aan de 25 minuten p.p.p.p. Toch maar in totaal 10 minuten extra dan de vaker bij rapidtoernooien gebruikte 20 minuten per persoon. In de eerste partij ging ik, ondanks goede openingsvoorbereidingen, in de opening al in de fout. De 2e en 3e partij eindigden allebei in remise. Tegen iemand van 2007 kwam ik op kinderlijke wijze zeer goed te staan in een Caro-Kann. De aanval sloeg echter niet door. Met wat meer tijd op de klok moet ik zoiets naar een eindspel kunnen afwikkelen en het spel rekken om dan te winnen. Dit was ook het geval in de 6e partij. Aanval sloeg weer niet door na een offer en zelfs met 12 minuten meer op de klok levert het zelfs verlies op van de partij. Puur gemis aan ervaring dus. Alleen de vierde partij werd gewonnen. Niet echt bijzonder. De ronden 5 en 7 gingen ook verloren op juiste wijze. Al met al vergeleken met Hellevoetsluis: evenveel verliespartijen en nu in een hoofdgroep. Dus wellicht verbetering???: Op naar Ede..!                                   Alex Kruizinga

(het rapidtoernooi in Ede volgt in de volgende EP Red.)

 

Sportmanifestatie: Het zat de organisatoren van de Bridge to Bridge-loop niet mee afgelopen zondag. De verwachte bezoekers bleven vanwege de zware storm thuis en zo kwam er ook nauwelijks publiek in de Eusebiuskerk bij de tegelijkertijd gehouden sportmanifestatie om de stands van de sportverenigingen te bekijken. Maar de mensen die beschutting zochten tegen de wind kwamen wel aan hun trekken. Bij de ASV-stand werd het snelschaken door Nico Schoenmakers, Jan Vermeer, Richard van der Wel, Hendrik van Buren, Ruud Wille en de jeugdspelers Tobias van Leeuwen en Umit Duman aandachtig gevolgd en werden er toch nog wat folders uitgedeeld aan geïnteresseerden. Ook kon men zelf nog een potje spelen als men wilde. Maar over het geheel viel de belangstelling, natuurlijk veroorzaakt door de weersomstandigheden, tegen. Het is niet anders. Toch heeft ASV zijn gezicht weer laten zien. En ook dat is belangrijk.

 

Generatie Cup Om de interne competitie nog aantrekkelijker te maken wordt er een Generatie Cup aan het aanbod toegevoegd. Een nadere toelichting volgt in een volgende EP. Nu even in het kort de opzet. Voor een grote groep spelers is er nu weinig competitie-element en zijn er haast geen prijzen in het vooruitzicht. Met competities als de Hoogste Elostijger en de Bekergroep is daar al wat voor bedacht en met de Generatie Cup breiden we de kansen voor een grote groep spelers verder uit. Ook wordt de drempel voor huisschakers verlaagd door instroom van meer lage elo'ers; namelijk jeugdspelers. Hoe werkt het? Er zijn drie bestaande Generatieklassen die we gebruiken: jeugd, senioren en veteranen. Er zijn 6 speeldagen aangewezen voor de reguliere Generatie Cup (in vakantietijd met het oog op de jeugdinstroom), 6 voor de Generatie Cup-Rapid en 1 dag voor de Generatie Cup “Bijzonderschaak”. Zo telt de rapidavond die voor vanavond op het programma staat tevens mee voor de Generatie cup-Rapid. Het zegt u misschien nog niet al te veel maar u kunt hier binnenkort meer over lezen.   Tijs van Dijk

 

Uitslagen interne competitie 9e ronde (24 oktober 2002):

van Roosmalen – Schleipfenbauer ½-½; P. Schoenmakers – Buisman 0-1; Jurrius – van der Wel 1-0; N. Schoenmakers – Verkooijen 0-1; Huizinga – Hendriks 0-1; van Willigen – Marks 1-0; van Belle – Steenhuis ½-½; Vermeer – R. Wille 0-1; Hajee – van Seben ½-½; Kruizinga – Boonstra 0-1; Dijkstra – van Buren ½-½; Wiggerts – Rood 1-0; Zunnebeld – Verhage ½-½; Blees – de Munnik 0-1; Hartogh Heijs – T. van der Meulen 0-1; Koeweiden – Zuidema 1-0; Meijer – Stibbe 1-0; Kelderman – de Jong 1-0; van Vlerken – Visser 1-0; Legierse – Lemein 1-0.