"En Passant"

Terug index En Passant


 

 

 

 

 
Wekelijks bulletin van de ARNHEMSCHE SCHAAKVEREENIGING

                                                                                                              (OPGERICHT 31 OKTOBER 1891)

                                                                                                             

 

Redactie:      R. Wille, Laan van Klarenbeek 74,

 6824 JS Arnhem, tel. 026 – 3615003,

 e-mail: r.wille@planet.nl

 

 

Clubavond:     Donderdag in “De Opbouw”,

  Velperweg 13, tel. 026-4456452        

 

 

 

ASV op internet:       http://www.introweb.nl/~asv

e-mail: asv@introweb.nl

 

40e jaargang no. 19                                                              donderdag 10 mei 2001

 


ASV-Nieuws: Als het allemaal weer tijdig is gelukt dan kunt u vanavond het mei-nummer van ons clubblad ASV-Nieuws tegemoet zien. Ook benieuwd wat men er dit keer weer van heeft gemaakt??

 

Tekstvak: Stand KNSB 2e klasse D:
1.	Hoensbroek ME	14	38
2.	Vianen/DVP	13	44
3.	PION	9			33˝
4.	ASV-1	9			33˝

Stand KNSB 3e klasse H:
7	ASV-2	6			29
8	Utrecht-3	4			27˝
9	DJC-2	3			26˝
10.	Combinatie	2			24

Stand Promotieklasse OSBO:
1	UVS	14	38  P
2	SMB-3	13	40˝
3	Doetinchem	11	35˝
4	ASV-3	11	33˝
5	Lelystad	9			34˝
6	Bennekom	6			28
Externe competitie: A.s. zaterdag spelen ook onze eerste drie teams de laatste competitiewedstrijd van dit seizoen. In deze EP een voorbeschouwing hierop. Om u een idee te geven van de stand is in de tabel hiernaast het deel van de stand weergegeven waar de ASV-teams en de diverse tegenstanders geklasseerd staan.  Zowel ASV-1 als ASV-2 spelen een thuiswedstrijd. De Promotieklasse van de OSBO, waarin ASV-3 uitkomt, speelt weer een gezamenlijke slotronde. Deze wedstrijd wordt in Doetinchem gespeeld en Bennekom is de tegenstander. Voor beide teams staat er niets meer op het spel. Bij winst kan ons derde het seizoen alleen nog meer glans geven. De strijd om de tweede degradatieplaats gaat tussen Meppel en Veenendaal. Zij moeten in een onderling duel uitmaken wie met Velp degradeert. ASV-2 speelt zaterdag de laatste competitiewedstrijd tegen nummer laatst Combinatie uit Deurne/Asten. Teamleider Erik Wille hierover: “Op papier een tegenstander die zeer geschikt is om het seizoen op een zeer positieve manier af te sluiten. Onze prestaties waren dit seizoen tenslotte bepaald niet groots. Ongeacht het resultaat van zaterdag zal ASV-2 op de buitengewoon teleurstellende 7e plaats eindigen. ASV-2 zou ASV-2 niet zijn als we er nog weer een keer voor gingen zitten”. Tegenstander Combinatie strijdt nog voor een louter theoretische kans om erin te blijven. ASV-2 moet dan verslagen worden en Utrecht-3 moet ruim verliezen. Ook DJC-2 mag geen punten pakken, maar die kans is ook niet zo groot tegen kampioenskandidaat ’t Pionneke. Dit team is nog steeds in een strijd op leven en dood gewikkeld met Voerendaal. De twee kemphanen staan slechts twee bordpunten uiteen in het voordeel van Voerendaal. Kortom: het wordt zaterdag een spannende slotronde al is de bijdrage van ons tweede daarin beperkt. ASV-2 zal het zonder Sjoerd van Roosmalen moeten stellen. Paul Schoenmakers is zijn vervanger. Tot slot: ASV-1 treft in deze slotronde Hoensbroek/Max Euwe als tegenstander. Voor ons eerste is er niets meer te behalen voor de tegenstander des te meer. Het team uit Hoensbroek gaat immers aan de leiding en heeft een punt voorsprong op Vianen/DVP. Bij winst op ASV-1 zijn de Limburgers dus gepromoveerd maar ons eerste zal zeker hun sportieve plicht vervullen en trachten om deze slotronde in winst om te zetten. Overigens speelde ASV-2 vorig jaar tegen Hoensbroek, dat dat jaar net was gepromoveerd vanuit de 3e klasse KNSB. Het werd toen een 5-3 nederlaag voor ons tweede. ASV-2 had in die wedstrijd goede kansen op winst of een gelijkspel maar vergooide het toen uiteindelijk net. Het team is nagenoeg ongewijzigd ten opzichte van die wedstrijd tegen ASV-2. De Limburgers eindigden toen in de middenmoot maar doen het dit jaar verrassend goed getuige de koppositie die men nu inneemt. Onze KNSB-teams beginnen hun wedstrijd zaterdag om 13.00 uur in De Opbouw. U bent van harte welkom!!

 

Rapidtoernooi: In Velp werd vorige week donderdag 3 mei voor de 6e keer een seniorentoernooi gehouden. Er kwamen zo’n 90 schakers op dit gebeuren af.          Zij werden verdeeld over 3 groepen waarbij 6 ronden werden gespeeld.. In de A-groep presteerde Siert Huizinga zeer sterk. Uiteindelijk eindigde hij zelfs op een gedeelde 1e plaats samen met de sterke Ton de Ruiter en Mascini met 5 uit 6 waarna Siert tot toernooiwinnaar werd uitgeroepen op basis van zijn weerstandspunten. Siert was tevreden over het toernooi. “Ďk heb goed gespeeld, geen grove blunders begaan en stellingen met een klein voordeeltje goed uitgebuit en in winst omgezet. De groep was sterk bezet en ben ook daarom heel tevreden met het resultaat”, aldus Siert. Alleen in de 2e ronde ging het even mis toen hij in een eindspel teveel riskeerde tegen schaakjournalist Bert Kieboom. Maar de overige partijen won hij gedecideerd. In dezelfde groep speelde ook Henk Kuiphof. Hij bracht het er wat minder goed af. Met een score van 2˝ uit 6 eindigde hij net onder de middenmoot. Daarbij bleef het ook voor wat betreft de ASV-deelname. Meer senioren waren er die donderdag niet onder de deelnemers te vinden of…wilde men zich sparen voor onze clubavond??!

 

Bevrijdingstoernooi: Daar waar het militaire defilé in Wageningen geen doorgang vond vanwege de MKZ-crisis  (vreemd overigens want de Bevrijdingsfeesten in deze plaats waar ook duizenden mensen op af kwamen gingen wel gewoon door) werd er wel geschaakt. Voor de 53e keer werd vorige week zaterdag 5 mei het Wageningse Bevrijdingstoernooi gehouden. Hieraan namen 152 schakers deel waaronder drie grootmeesters en drie meesters. In de hoogste groep stak Loek van Wely met kop en schouders boven de rest uit. Nu viel dit rapidtoenooi samen met de halve finale van het NK in Leeuwarden maar ook het NK-jeugd dat elk jaar in dezelfde periode plaatsvindt levert Wageningen de nodige concurrentie op. Van Wely won het toernooi met 7 uit 8 en bleef daarmee IM Piet Peelen een half punt voor. Onze ASV-er Wouter van Rijn en oud-ASV-er Vincent Deegens eindigden in deze uit 41 deelnemers bestaande groep beiden met 5 uit 8 op een gedeelde 7e plaats. Op zich reden voor tevredenheid bij beiden al had Vincent nog het idee dat er meer had ingezeten toen hij na 6 ronden al 4˝ punt had gescoord. Wouter startte met 2 uit 2 maar trof daarna van Wely in wie hij zijn meerdere moest erkennen. In het verdere verloop bleef Wouter steeds in de subtop meedraaien. Ruud Wille bracht het in deze groep na een start van 1 uit 5 nog tot 3 uit 8. Opvallend aan zijn score was nog dat hij met wit 4 keer verloor (waaronder tegen IM Afek, die even liet zien hoe simpel schaken eigenlijk wel is) en de punten dus slechts met zwart scoorde. In de B-groep (65 spelers) viel Barth Plomp met 6 uit 8 in de prijzen. Hij won onder meer het onderlinge treffen van Hans Hoedemaeckers. In een partij vol fouten ging Barth met een pion minder het eindspel in maar Hans verspeelde daarna alles en stond aan het eind zelfs 4 pionnen achter! Voor Barth was dit het begin van een goede serie van 5 winstpartijen op rij. Helaas ging het in de slotpartij mis. Hij blunderde en gaf zijn dame weg. Barth werd hierdoor uiteindelijk gedeeld 4e. Bob Beeke (De Toren) bleef Barth een halfje voor. Hij werd daarmee gedeeld 2e. Richard van der Wel werd op zijn beurt ongedeeld 8e met 5˝ uit 8. Hij mist momenteel de vorm wat en gaf in enkele partijen net even teveel punten weg om een rol van betekenis te kunnen spelen in deze groep. Harold Boom eindigde na een regelmatig opgebouwde score net boven de middenmoot met 4˝ uit 8. Hans Hoedemaeckers bleef op 50% steken. In de C-groep (46 deelnemers) kwamen Kasper Uithof en Theo Koeweiden uit. Kasper bracht het tot 4 uit 8, Theo moest met 3 uit 8 genoegen nemen.

 

Uitslagen interne competitie ronde 29 (3 mei 2001):

Wiggerts – Buisman 0-1; Schleipfenbauer – P. Schoenmakers 0-1; R. Wille – Plomp ˝-˝; N. Schoenmakers – E. Wille 0-1; Hendriks - Kruizinga 1-0; Steenhuis – Boom ˝-˝ Boonstra – Vermeer 1-0; R. van Belle – Zunnebeld 1-0; Hajee - van Leeuwen ˝-˝; Dijkstra – Uithof 0-1; Eder – Kuiphof 0-1; Verhoef – Sahin 0-1; Taghi – Ariëns 0-1; Koeweiden – Dijkers 1-0; van der Leer – Stibbe 1-0; Legierse – Meijer 0-1; de Jong – Zandbergen 0-1; Kelderman – van Vlerken 0-1; Hartogh Heijs – Visser 1-0; Verbost – Spallina 0-1;

Uitslag bekercompetitie Kroongroep (kwart-finale):

Homs – Berkhout ˝-˝..

 

Partijfragment: De uitslagen van de interne competitie lezen we wekelijks in dit blad, maar zo nu en dan is het ook wel aardig om even “plaatjes te kijken”. Het is immers alweer even geleden dat u in EP een partij of een fragment kon bewonderen. Er valt ook altijd zoveel te schrijven. Gelukkig hebben we voor het schaakgedeelte ook ASV-Nieuws. Maar nu het seizoen weer wat ten einde loopt is er ook in dit wekelijkse bulletin ruimte voor een diagram. Het eerste fragmentje komt uit de partij tussen André de Groot – Donald Dijkers (15 maart 2001, 23e ronde interne competitie). André heeft enkele zetten terug een stuk cadeau gekregen en het is eigenlijk helemaal uit. Een stelling waar je niet te lang naar kijkt. Maar soms ga je toch nog even rekenen en dan zie je fraaie dingen. André had hier zulke mooie dingen kunnen doen: 1. Ld3 Dxc3 2. Txg7! Op 2. … Pe5 volgt nu 3. Txh7+ Kg8 4. Df6 1-0 Dus: 2. … Kxg7 3. Lh6+! Op 3. … Kg8 of 3. … Kh8 volgt 4. Df6 1-0 Dus: 3. … Kxh6 4. Df6+ Kh5 5. Le2+ mat 1-0. André zag echter luchtkastelen en toverde in drie zetten zijn gewonnen positie om in een verloren stelling: 1. Th5, Dg6  2. Ld3 Pe5 (natuurlijk wint 3. Txe5 nu gewoon nog een stuk)  3. Txh7? Dxh7 en gedesillusioneerd gaf André wat vroeg op 0-1.

 

 

 

Op donderdag 8 maart volgde ik met een half oog de partij Henk Kelderman – Wilfred Ariëns (22e ronde interne competitie). Na 32 zetten ontstond de volgende positie zoals is weergegeven in het tweede diagram. Wilfred heeft een pion meer en staat veel beter, maar Henk Kelderman is op zoek naar praktische kansen. De laatste zetten die gespeeld zijn, waren 32. Dc8-h3, b6-b5. Wilfred zal zijn winstkansen willen verzilveren met de vrije d-pion, terwijl Henk zal trachten toch nog een aanval te ontketenen op de zwarte koning. De partij ging als volgt verder: 33. Pf3 Lb6 34. Kg2 d4 Eerst 34. … Te2+ is waarschijnlijk wat nauwkeuriger. 35. Tc1 Kansrijker is 35. Th1 Kf8 36. Df5. 35. … Te8? Dit geeft wit kansen. Veel beter is natuurlijk 35. … Dd5 36. Dc8+ (of Tc8+) Ld8 en zwart wint. Henk krijgt nu weer spel. Henk moet nu vervolgen met 36. Th1. Zwart moet dan wel f6 spelen. Dan volgt echter: 37. Dh7+ Kf7 38. Dh5+ Kf8 39. Dg6 met kansen voor beide spelers. Een vervolg zou kunnen zijn: 39. … Dc8 40. Th8+ Ke7 41. Dxg7+ Ke6 en na torenruil lijkt de partij in evenwicht. Henk speelde echter 36. Pe5 Waarschijnlijk is nu meteen Dd5+ gevolgd door d3 het beste. Wilfred draait de zetten om: 36. … d3 37. Dh5 Ook hier lijkt 36. Th1 gevaarlijker. 36. … Dd5+ 37. Kf1 Kf8 Nu levert 38. Pd7+ echter niets op, want na 38. … Ke7 39. Pxb6 Df3+ 40. Kg1 De3+ krijgt zwart het stuk terug met goed spel. Wellicht biedt 38. Dh5 wit nog mogelijkheden. 37. … Dd5+ 38. Df3 Dxf3 39. Kxf3 De stelling die nu resteert, zal bij goed spel wel gewonnen zijn voor Ariëns. In het eindspel vergaloppeerde hij zich echter, zodat Henk Kelderman het zwaarbevochten halfje nog kon binnenhalen.                 Erik Wille.