"En Passant"

Terug index En Passant



38e jaargang no. 8 donderdag 25 februari 1999



Uitslagen interne competitie

19e ronde ( 18 februari 1999):

v.d. Wel - Homs 0-1

Schleipfenbauer - R. Wille 1-0

de Kort - P. Schoenmakers 1-0

Knuiman - Dijkstra 1-0

Wiggerts - Jurrius ½-½

Vermeer - R.v.Belle 1-0

Otten - Uithof 1-0

v. Vlerken - Dijkers 0-1

Legierse - Sigmond 1-0

de Jong - Zunnebeld 0-1

de Munnik - Visser 1-0

Stibbe - Ariëns 0-1

ASV-Bekercompetitie:

T. van Dijk - Verbost 1-0

N.Schoenmakers - de Groot ½-½

Mekers - Hajee 1-0



Jubileum: Vanavond een heel bijzondere avond want ASV maakt 12½ jaar gebruik van de zalen in de Opbouw. Voor Rijnstad een reden om ASV eens in het zonnetje te zetten. Een heel spontaan ontstaan idee trouwens want bij één van de laatste clubavonden van het vorige seizoen werd mij door enkele aan de bar zittende Rijnstad-medewerkers gevraagd hoe lang ASV nu al in de Opbouw speelde.

Enig speurwerk leverde het volgende op. De E.P. van dinsdag 17 juni 1986 werd geopend met de kop "terug naar de donderdag". U leest het goed want komend vanuit de Heidemij had ASV de donderdag (noodgedwongen) verlaten. Het OHRA-bedrijfsrestaurant werd het nieuwe onderkomen met de dinsdag als de nieuwe clubavond. Maar de clubavond werd echter door beduidend minder mensen bezocht. Al snel streefde het toenmalige bestuur dan ook naar herstel van de oude situatie. Dit werd met bemiddeling van ons oud-lid Henri Lenferink gevonden in "De Opbouw", onze huidige locatie, toen nog in gebruik bij de FNV. In een extra ledenvergadering op donderdag 12 juni 1986 werd tot wijziging van de zaalruimte besloten en wat misschien nog wel belangrijker was de wijziging van de clubavond. ASV speelde vanaf dat moment weer op de donderdagavond. Donderdag 21 augustus 1986 werd de eerste clubavond in "De Opbouw". Nu 12½ jaar later is de Opbouw voor ons een vertrouwde locatie waar we met plezier ons wekelijkse partijtje spelen.

Na deze berichten ging Rijnstad vervolgens van start. Er moest een aansprekend persoon komen. Die werd al snel gevonden in de persoon van Hans Böhm. Het groene licht werd al snel gegeven. Böhm bleek beschikbaar en werd vervolgens vastgelegd voor het onderdeel "schaken tegen de beer". Maar het moest wel een verrassing blijven werd mij verzekerd. Pas onlangs is deze feestavond bekendgemaakt. Wij hopen dat u vanavond veel plezier beleeft. Stichting Rijnstad, namens alle ASV-ers, hartelijk dank!!



Bekerloting: Voor de derde ronde in de strijd om de ASV-beker is inmiddels geloot. Zeker is in ieder geval dat er een nieuwe bekerkampioen komt. De winnaar van vorig jaar, Paul Schoenmakers, werd namelijk uit de beker gekegeld door Frank Schleipfenbauer. De loting luidt als volgt: R. Wille-v.Willigen; Reulink-Verkooijen; Schleipfenbauer-van Roosmalen; Kuiphof-T. van Dijk; Wilgenhof-R. van der Wel; N. Schoenmakers-Homs; Mekers-Jurrius; Huizinga-Plomp. Deze ronde dient uiterlijk op 18 maart a.s. te zijn gespeeld.



Duistere (bestuurs)praktijken: "Dit is leuk voor E.P.", zei onze voorzitter nog. Want wat was het geval. Bij een bestuursvergadering, vrijdag jl., sloegen bij onze secretaris de stoppen door. Het euvel kon niet direct worden verholpen. Kaarslicht bood uitkomst. De vergadering werd alvast begonnen. Pas na zo'n drie kwartier zoeken werd een vervangende stop gevonden en kon men elkaar weer recht in de ogen kijken. Zijn dit nu de bekende zaken die het daglicht niet kunnen verdragen??



Aanmelden: Onze interne competitie begon in het verleden steevast om 20.00 uur, nadat men zich uiterlijk om 19.45 uur had aangekruist op de lijst bij de wedstrijdtafel. Zo langzamerhand is dit wat vervaagd en begint de interne vaak ruim na het aanvangstijdstip van 20.00 uur. Het is daarom goed om weer eens even de puntjes op de ii te zetten. Kom daarom tijdig (dus uiterlijk 19.45 uur) naar de club om u voor deelname aan de interne ronde aan te melden. Hierdoor kan de ronde tijdig starten! Dank voor uw medewerking.



ASV-2 - Vianen 2½-5½ Een nederlaag tegen de koploper kan natuurlijk altijd. Wij spelen immers om handhaving en niet om promotie. Aan het begin van het seizoen had ik Vianen als een te nemen hindernis beschouwd, echter niets blijkt dit seizoen minder waar. Op 6 februari had ASV-2 te weinig kwaliteit of gaf het teveel kwaliteiten weg. Een ding was zeker: alles draaide om de kwaliteit. Jan Willem van Willigen miste al vroeg in de wedstrijd een eenvoudige combinatie: kwaliteit weg! Ook bij Richard van der Wel ging er iets mis: kwaliteit weg! Gelukkig leek Fred Reulink het betere van het spel te hebben. Schijn bedroog echter. Fred won een kwaliteit, maar bleek met een slechte loper het mindere van het spel te hebben. Wouter Knoop verloor echter als eerste. Zijn aanvalskansen waren gestoeld op optisch bedrog. Zijn extreem snel spelende tegenstander sloeg in de tijdnoodfase via pionwinst toe. Pieter Bohlmeijer zei me voor de partij al, dat hij na zijn wandelvakantie nog enigszins gedesoriënteerd was. In de partij bleek in ieder geval zijn opponent de juiste richting wel te vinden. En dat was richting Pieters koning. De verdediging van zijn monarch bleek niet van grote kwaliteit, zodat Pieter al snel sneuvelde. De twee kopstukken van ons tweede brachten ASV weer in de race. Pieters (de Jager) verdedigingskunst was weer eens van ouderwetse kwaliteit. Nauwkeurig dekte Pieter alle gevaarlijke velden en na stukkenruil waren er ineens twee pionnen meer. De aanvalskunst van Laurens Storms is van grote kwaliteit. Ditmaal bedacht hij in een scherpe stelling een prachtig schijnoffer met zijn paard. De druk op de vijandelijke koning werd ook na het weigeren van het offer groot. Misschien met wat geluk, maar de winst was daar (2-2). Hierna ging het bij Jan Willem, Fred en Richard mis. Restte nog een moedig strijdende Koert van Bemmel. Hij verziekte in tijdnood een gewonnen positie, maar streed vervolgens met een stuk minder voor remise. Na zes uur volgde de beloning: remise. ASV-2 is door deze nederlaag weer een stukje gezakt op de ranglijst en tenminste één punt lijkt nog nodig voor lijfsbehoud. Erik Wille

Gedetailleerde uitslag ASV-2 - Vianen: P. de Jager - D. Kerstens 1-0; L. Storms - F. Lommers 1-0; K. van Bemmel - J. Riksen ½-½; W. Knoop - U. Perschke 0-1; F. Reulink - T. Werbeck 0-1; R. van der Wel-O. Stork 0-1; P. Bohlmeijer-J. Selten 0-1; J.W.v.Willigen-T. Lamancyk 0-1 Eindstand: 2½-5½.



ASV-6 laat winst glippen!: Na de sterke overwinning op voormalig koploper Wageningen toog het zesde vol goede moed naar Bennekom om daar een degradatieduel uit te vechten. Bij winst zou ASV-6 stuivertje wisselen met Bennekom-3 en minimaal op de 3e plaats van onderen komen. Het werd een duel op het scherpst van de snede; als eerste mocht Bert Sigmond een remise aantekenen, na een Oerang Oetang opening, inderdaad een rotopening waar hij redelijk uitkwam maar een aktieve voortzetting miste. Dat leverde een inferieur eindspel op met een pion op veld d6, die geslagen werd waarna er een eindpel met pluspion te voorschijn kwam (P + 4 pionnen tegen L + 3 pionnen). Er zat echter niet meer dan remise in. André de Groot behaalde ook een remise, in een Siciliaan waaruit later een boeiende stelling kwam. Het bleef gelijk en in een ingewikkeld samenspel van penningen en dreigingen werd er van alles afgeruild. Met T + 2 pionnen tegen L + P + 2 pionnen werd het remise. Donald Dijkers ondervond de gevolgen van zijn twee maanden vakantie: Na geopend te hebben met f4 meende hij 14 zetten later eindelijk een aanval op de koningsvleugel op te kunnen zetten. Maar het ging mis, de tegenstander schoof een pion naar voren waardoor de aanval niet op gang kwam. Tempoverlies liep uiteindelijk uit op een nederlaag. Niet al te lang daarna wist Ignace Rood de stand weer gelijk te trekken. Na een of andere Italiaanse variant, ondersteund door een sterk (pionnen)centrum wist hij steeds het initiatief te houden en de druk op te voeren. Murw gebeukt snoepte de tegenstander een van het gif druipende pion van het bord hetgeen hem een zompig paard kostte. Een aanval op de koningsvleugel leverde een dik gewonnen eindspel op waarin de tegenstander erg lang doorschoof en pas bij een mat-in-1 opgaf. Een half uurtje later kwamen we op voorsprong door Herman de Munnik. Hij kreeg in een Siciliaanse Driepaarden-variant door een betere ontwikkeling een geweldige druk op de stelling van zijn tegenstander, die daardoor een vol stuk verloor. Na dameruil met pionwinst en wat gemanoeuvreer was de winst een feit. Met een 3-2 voorsprong klonterde de aandacht samen rond bord 3 waar Siebold Otten in een eindspel met alleen nog de zware stukken en wat pionnen moeilijk stond, zich taai verdedigde, met zeer fraaie manoeuvres een glad gewonnen eindspel op het bord toverde van dame en ver opgerukte vrijpion tegen toren (en hier en daar nog wat pionnen). Helaas verloor hij de tijd uit het oog waardoor zijn vlag viel en de partij alsnog verloren ging. Na afloop was er wat verwarring omtrent een remiseclaim van Siebold die zeer waarschijnlijk toegewezen zou worden (Fide reglement Artikel 10, Versneld beëindigen). Echter, op die avond zelf bleef de ASV-6 teamleider (ondergetekende) wat in gebreke door niet op de hoogte te zijn van dit reglement en geen aktie te ondernemen voor een remiseclaim. Eindstand: 3-3.

Rood 1; Sigmund ½;Otten 0;de Munnik 1;Dijkers 0;de Groot ½



Ignace Rood



Bekerwinst ASV: In de 2e ronde van de KNSB-bekercompetitie heeft ASV een verdiende zege geboekt (3-1) op Wageningen. Denkend aan de vorige ronde toen heel moeizaam Soest was verslagen, werd de wedstrijd tegen de Wageningers heel geconcentreerd opgepakt. ASV kwam zelfs op achterstand. Otto Wilgenhof speelde niet een van zijn sterkste partijen. Hij wist niets uit zijn Wolga-gambiet te halen en bleef de geofferde pion gewoon achter. Bovendien had zijn tegenstander de enige open lijn. Otto kon daar in feite niets tegenover stellen. Een wanhoopspoging via een kwaliteitsoffer leverde niets op. Zijn tegenstander verdedigde nauwkeurig en liet verder niets meer toe (0-1). De strijd tussen de beide teamleiders werd vervolgens in het voordeel van Remco de Leeuw beslist. Na een zet of 20 dacht hij goed te staan maar in de vooruitberekening viel dat toch wat tegen. Sterker nog: zwart zou bij een loperzet wat beter hebben gestaan maar de Wageninger produceerde een "grafzet" met zijn koning waarna Remco de partij met een centrumdoorbraak naar zich toetrok. De vijandelijke koning moest hierdoor nog verder naar het centrum. Op het moment dat zijn opponent grof materiaal zou verliezen gaf deze op (1-1). Bij Sander Berkhout was het eerst allemaal niet zo duidelijk. Hij was met wit niet zo geweldig uit de opening gekomen en had eigenlijk geen voordeel. Maar zijn tegenstander koos voor een overgang naar het eindspel en ruilde bijna alles af. Het resultaat hiervan was echter dat juist Sander in een prima eindspel terechtkwam. Hierin had Sander een goed paard tegen een slechte loper. Dit schoof hij geduldig naar winst (2-1). De partij van Laurens Storms moest de beslissing brengen. In de opening had onze ASV-er een pion verkregen en verdedigde dit kleinood vervolgens. Zijn tegenstander kreeg hiervoor wel wat aanval maar Laurens had nog een gemene verdediging achter de hand. Dit werd door zijn tegenstander overzien. Hierdoor werd het gevaarlijkste stuk van zijn opponent afgeruild. De Wageninger had vervolgens onvoldoende stukken over om nog een aanval op te zetten. In de slotfase probeerde deze het nog wel maar Laurens gaf de stelling niet meer uit handen (3-1). Zijn winst betekende meteen ook dat het bereiken van de volgende ronde was veilig gesteld.

Gedetailleerde uitslag ASV- Wageningen: O. Wilgenhof - H. Marks 0-1; S. Berkhout - B. Torn 1-0; L. Storms - J. Cornelisse 1-0; R. de Leeuw - K. Stap 1-0. Einduitslag 3-1.



Geurts Conserventoernooi: Dit toernooi voor senioren vanaf 50 jaar in Dodewaard, dat dit jaar voor de 11e keer werd georganiseerd, heeft elk jaar opnieuw een enorme aantrekkingskracht. Ook dit jaar waren er weer zo'n 280 deelnemers, waaronder 6 ASV-ers. In groep B speelde Dick Hajee een goed toernooi. Na een start van 2 uit 4 voegde hij in de laatste drie ronden nog 2½ punt aan het totaal toe. Met 4½ uit 7 eindigde hij daarmee in de subtop. In deze groep verging het Henk Kuiphof overigens minder goed. Hij begon met 2½ uit 4 maar zijn laatste drie partijen gingen verloren. Piet Blees kwam in groep C tot een 50% score. In groep E treffen we drie ASV-ers aan. Hiervan stak Henk Kelderman in een goede vorm. Hij kwam met een regelmatig opgebouwde score tot 5 uit 7. M. van Dijk kwam, na een start van 1 uit 3, pas in de 2e toernooihelft tot scoren en eindigde met 4 uit 7 net boven de middenmoot. John Legierse bleef op 3 uit 7 steken.



Daniel Noteboomtoernooi: Dit aansprekende weekendtoernooi in Leiden kende weer een sterk deelnemersveld. Op zich logisch met een 1e prijs van ƒ 2500,--. Zo waren er 4 grootmeesters (v.d. Wiel, v.d. Doel, Nicolic en de Duitser Maika) en een zestal meesters. Van de deelnemende ASV-ers, Otto Wilgenhof en Sjoerd van Roosmalen, was Otto met zijn score van 2½ uit 6 niet zo tevreden over de afloop. In de 4e ronde zorgde hij wel voor een opmerkelijk resultaat door grootmeester Maika (ELO 2480) op remise te houden. Otto kwam hiermee op 2½ uit 4 maar de laatste twee ronden gingen verloren. Sjoerd eindigde uiteindelijk op 3 uit 6. Hij had in de 1e ronde bijna voor een sensatie gezorgd maar in de tijdnoodfase liet hij grootmeester Erik v.d. Doel ontsnappen. Met een TPR van 2100 was hij echter best tevreden. Hij had een goed toernooi gespeeld.