"En Passant"

Terug index En Passant


 

         

 

38e jaargang no. 33                   donderdag 28 oktober 1999

 

 

Uitslagen interne competitie

8e ronde (21 oktober 1999):

Homs               - van Roosmalen        ½-½

E. Belle             - E. Wille                        0-1

Jurrius              - van der Wel                0-1

Boonstra          - Plomp                         0-1

 

Verkooijen              - Huizinga                1-0

Hoedemaeckers    - Taal                       0-1

Dijkstra                       - Rood               ½-½

Zunnebeld              - Brouwer                 0-1

Eder                       - de Munnik             1-0

de Groot                - Otten                    1-0

 

Ariëns                    - Hartogh Heijs       1-0

van Leeuwen         - Kelderman            1-0

van der Meulen      - Koeweiden            0-1

Legierse                 - van den Heuij       1-0

Stibbe                     - Lemein                  0-1

                                                                                    

VANAVOND GEEN INTERNE COMPETITIE MAAR....DE 1E RAPIDAVOND!!

Bekerloting: Ook de ASV-bekerstrijd gaat weer beginnen. Om op het gewenste aantal van 32 uit te komen dienen er in de vóór 2 december a.s. te spelen voorronde 11 partijen te worden afgewerkt. De loting hiervoor luidt als volgt: Brouwer - de Groot; Kelderman - Blees; de Munnik - Hartogh Heijs; Hajee - van Leeuwen; N. Schoenmakers - A. Marks; Vermeer - P. Schoenmakers; van Willigen - van der Wel; Rood - Taal; E. Wille - T. van Dijk; J. Knuiman - Otten; van Vlerken - Verbost. Verzocht wordt zo snel mogelijk een afspraak te maken voor het spelen van deze partij. De overige 21 spelers zijn vrijgeloot. Met de 11 winnaars uit de voorronde vormen zij de 32 spelers die ook dit jaar weer aan een ongetwijfeld spannende afvalrace kunnen beginnen.

 

Externe competitie: De nederlaag die ASV-4 te slikken kreeg in Huissen dreunde afgelopen donderdag nog steeds na. De wedstrijd was veelvuldig onderwerp van gesprek. Veel spelers waren er nog behoorlijk ziek van. Teamleider Paul Schoenmakers lag zelfs de gehele week ziek te bed en was voor niemand aanspreek­baar. Verder was Barth Plomp nog steeds kwaad op zichzelf vanwege het niet benutten van een simpele winstweg. Verrassend genoeg was Jan Knuiman er vorige week niet. Juist hem hadden we zeker verwacht. Met een brede grijns van oor tot oor zou hij met genoegen nog wat zout in de wonden hebben gestrooid. Hoe het wel moet liet ASV-5 zien door tegen Lochem-1 de eerste competitiewedstrijd met 4½-3½ te winnen dankzij een beslissend punt van Jan Vermeer. In deze En Passant eerst de verslagen van ASV-6 en ASV-7.

 

Rood                   0

Otten                   0

de Munnik          0

Sigmond            0

de Groot             0

Koeweiden        0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ASV-6 krijgt pak slaag: Met vrijwel het zelfde team als vorig seizoen is het zesde de externe competitie begonnen met een grote zeperd. Met de maximale score van maar liefst 6‑0 werden we in de pan gehakt door het Ede‑2 team dat een thuiswedstrijd speelde. De score was niet eens geflatteerd. Aan elk bord werd al snel duidelijk dat er een zwaar partijtje gespeeld zou worden. Aan bord 6 maakte Theo Koeweiden zijn debuut voor het zesde. Na een opening e4-e5 ging het lange tijd gelijk op. Op een gegeven moment kon Theo een dame tegen een toren winnen, maar helaas werd deze kans gemist en het eindspel ging jammerlijk verloren. Aan bord 5 ging de strijd van André de Groot na een standaard‑opening aanvankelijk ook gelijk op. Maar ergens, nog niet duidelijk waar, ging er wat mis en na 18 zetten zat André met een mindere stelling en een pion minder. Het ging verder bergafwaarts. Op een gegeven moment moest er een stuk gegeven worden om direct verlies te voorkomen. Het bleek uitstel van executie. Aan bord 4 trachtte Bert Sigmond in het Siciliaans tevergeefs een gesloten stelling te voorkomen. Bert kreeg een kwaliteitsoffer aangeboden dat hij aannam en daarna ontdekte dat de tegenstander een ijzersterke f‑lijn in handen kreeg. Weggevaagd dus. Aan bord 3 had Herman de Munnik weer een slechte seizoenstart, net zoals vorig jaar. In een slordige openingsfa­se had er een ruil van loper tegen paard moeten gebeuren, er gebeurde wat anders en Herman keek plotseling tegen een pionvorkje aan. Hij kon vervolgens kiezen welk stuk hij kwijt zou raken. Daarna was het vechten tegen de bierkaai. In tijdnood verdween het laatste restje tegenspel en ook hier stond er een NUL op het scorebord. Was er dan misschien nog een kansje aan bord 2? Daar zat Siebold Otten met een Siciliaan die over ging in Engels, waarna een moeilijk middenspel ontstond. Het leek nog gezellig te worden want de tegenstander zat af en toe wat te keuvelen dat het wel zeer ingewikkeld was en hoe aardig al Siebolds stukken na een tijdje weer op de onderste rij stonden. Hoe dan ook, Siebold werd langzaam maar zeker van het bord gedrukt en moest na 3½ uur spelen de vlag strijken. Aan bord 1 kwam Ignace Rood na één of andere vage Siciliaan (met e4 gevolgd door f4) in een betere stelling terecht. Hier werd een klein wendinkje over het hoofd gezien waarbij er liefst 2 pionnen verloren gingen. Maar door meer ruimte voor aktief stukkenspel verkreeg hij enkele zetten later een duidelijk betere stelling. Ignace miste hier direkte kwaliteits­winst (zoals de tegenstander na afloop nog grijnzend meldde) en belandde in een eindspel met elk een paard en wat pionnen. Ignace had een pion minder. Maar met een vrijpion zag hij winstkansjes nog wel zitten. Toen gaf hij pardoes zijn paard weg. Een vreselijk blunder dus. Einde verhaal.    

 

 

Rood                   0

Otten                   0

de Munnik          0

Sigmond            0

de Groot             0

Koeweiden        0

 

 

 

 

 

 

 

 

Ignace Rood

 

 

 

Keurig gelijkspel ASV-7: Onze senioren kregen in de 1e ronde Westervoort-2 op bezoek. Het begin was desastreus want binnen het uur was de stand 0-2. Hein van Vlerken dacht aan damewinst of mat maar een eigen toren zag hij niet staan. Zijn tegenstander wel, 0-1 dus. Vervolgens werd Matthijs van Dijk, nadat hij had gerocheerd, geconfronteerd met een aanval over de g-lijn van toren, dame en paard. Hiertegen had hij geen verweer. Er restte dameverlies tegen een toren maar ook een geruïneerde koningsvleugel (0-2). Henk Kelderman zorgde hierna voor het eerste punt. Hij kreeg op de 12e zet een centrumpion cadeau en nam vervolgens via de open c-lijn de zwart damevleugel onder vuur. De tegenstander wist hier niet goed raad mee en verloor een paard. Even later werd dit door een aftrekschaakje zelfs uitgebouwd tot een toren. Omdat er daarna ook nog dameverlies of mat dreigde was het omleggen van de koning de juiste beslissing (1-2). Hartogh Heijs trok de stand gelijk na een wisselende partij waarin aanvankelijk stukwinst weer verloren ging. Na beter spel werd een pionnenmeerderheid verkregen met een vrijpion op de 6e rij. Via een gedwongen dameruil promoveerde deze pion Dit besliste de partij (2-2). Jacob Zandbergen hield de partij lang in evenwicht maar verloor door een schaakje een loper. Toch wist hij later ook een loper van zijn tegenstander te pakken. Er ontstond een eindspel met dubbele torens en 5 tegen 3 pionnen. De twee pionnen achterstand wist Jacob terug te winnen door een sterke toren op de 2e rij. Na verdere afruil waren er voor beide partijen geen mogelijkheden meer (2½-2½). Als laatste was Gerrit Verbost nog in de strijd. Hij kwam in een moeilijke stelling terecht omdat rochade niet meer mogelijk was. Zijn tegenstander oefende druk uit via de d- en e-lijn maar werd daarbij gehinderd door een eigen dubbelpion. Ook een vijandelijke toren kon lang niet in het spel worden betrokken. Toch kwam Verbost ook materieel gezien in het nadeel. Maar deze pionnenachterstand werd ongedaan gemaakt waarna er een eindspel met lopers van ongelijke kleur op het bord kwam. Dit was aanleiding voor remise (3-3). Voor wat betreft de resultaten aan de borden 1 en 2 kan nog worden opgemerkt dat kennis van en vaardigheid in het eindspel soms goede diensten kunnen bewijzen.

 

Zandbergen                ½

Verbost                        ½

van Vlerken                 0

Hartogh Heijs             1

M. van Dijk                  0

Kelderman                  1

 

Henk Kelderman

 

 

OSBO-Kamp: Afgelopen zaterdag vond in Elst de 1e speeldag plaats van de persoonlijke kampioenschappen van de OSBO. De aankondiging van dit toernooi kan u haast niet ontgaan zijn want het was onlangs voor alle OSBO-leden als bijlage toegevoegd bij Schaakmagazine, het bondsblad van de KNSB. Dit heeft ook zeker bijgedragen aan het grote aantal deelnemers: 180 schakers, een stijging met ruim 60 t.o.v. vorig jaar. In de hoofdklasse spelen zo'n 20 spelers en is niet zo sterk bezet. Zo ontbreekt de huidige kampioen Vincent Deegens. Maar ook diverse andere sterke OSBO-spelers hebben het laten afweten. Guust Homs is nu op Elo favoriet voor de titel. Hij startte in ieder geval goed. De eerste twee partijen werden gewonnen. In de 1e ronde hoefde hij zich tegen Anthony Migchels nauwelijks in te spannen. Na een openingsfout gaf deze al na 9 zetten op. Materiaalverlies zou nog wel wat rommelkansen geven maar dit geloofde Migchels wel. Anthony had in de 2e ronde al een bye opgenomen zodat zijn optreden tijdens deze OSBO-dag van korte duur was. In de 2e ronde kwam er bij Guust Jänisch op het bord. Aanvankelijk zag het er optisch aardig uit voor zijn tegenstander maar nadat deze kort rocheerde kwam Guust los. Zijn stukken stonden veel beter en hij kwam tot een aanval. Toch bleef het een lastige stelling waarin Guust achteraf bezien steeds de beste zet deed. Met een mooie aanval rondde hij de partij met mat af. Hij gaat met nog twee spelers aan de leiding met een 100% score. Tot de achtervolgers behoort Peter Boel. Hij heeft 1½ punt. 's-Morgens trof hij clubgenoot Ruud Wille. In een Caro-Kann die na verwisseling van zetten (pas op de 5e zet ...c6) op het bord kwam ging de strijd lang gelijk op. Na ruil van enkele lichte stukken bood Ruud na 21 zetten remise aan hetgeen door Peter werd afgeslagen. Promt deed hij een mindere zet. Ruud kon toen een pion winnen met enig voordeel maar verkoos een andere zet. Hierop werd na dameruil alsnog het punt gedeeld. In de 2e ronde won Peter van zijn oud-clubgenoot Rudy Bloemhard. Na een soort Konings-Indisch kreeg Peter na een ruil van een paard tegen een loper aardig spel. Bloemhard pakte het verkeerd aan en Peter kreeg druk op de c-pion. Toen deze pion werd gedekt door b2-b3 kwam de lange diagonaal open. Een vrij ingewikkelde combinatie leverde Peter een pion op en nadat zijn stukken weer waren georganiseerd leverde de partij uiteindelijk de volle winst op. Ruud kreeg in de 2e ronde met een vreselijk saaie partij te maken. Na een Franse opening werd de stelling langzaam maar zeker dichtgeschoven. Ruud kon eigenlijk niet meer dan wat heen en weer schuiven en wachten op wat zijn tegenstander ging doen. Deze zag steeds nog enkele hele kleine mogelijkheden want hij bleef het maar eindeloos proberen. Wat een ellende. Het prikken, duwen en trekken bleef lang zonder gevolgen, Ruud hield simpel stand. Alleen de tijd verdween onderhand. Gelukkig kom je met het in deze groep gespeelde Fischertempo (30 seconden per zet erbij) niet echt in tijdnood. Op de 60e zet forceerde zijn tegenstander een doorbraak. Toen pas verdween ook het eerste materiaal (een pionnetje) van het bord. Een record?? Wat Ruud niet had gezien was dat hij na een 2e pionoffer een kwaliteit verloor. Maar tot zijn opluchting bleef de stelling ook daarna gesloten en berustte zijn opponent op de 76e zet eindelijk in remise. Zucht! Ook Jan Knuiman en Frank Schleipfenbauer staan op 1 uit 2. Frank nam deze speeldag de 2 beschikbare byes op. Jan verloor de 1e partij. Hij kwam wel goed uit de opening maar zijn aanval liep op een gegeven moment dood omdat zijn stukken verkeerd stonden. Zijn tegenstander nam het initiatief over waarbij de vijandelijke aanval toen te hard liep om deze nog tot staan te brengen. 's-Middags revancheerde Jan zich met zwart sterk. Hij stond de hele partij erg goed en had een sterke loper op g7. Na de nodige verwikkelingen ontstond er een ingewikkelde "slagzet". Hierna ontstond een eindspel met lopers van ongelijke kleur waarbij Jan na torenruil een pion meer overhield. Dit eindspel wist Jan knap te winnen. Hij creëerde nog een 2e vrijpion en voerde de partij daarop knap tot winst. In de eerste klasse treffen we voor ASV alleen Nico Schoenmakers aan. Hij was wat grieperig en zag van spelen af door de opname van 2 byes. In de tweede klasse spelen Ignace Rood en Herman de Munnik. Hun start was totaal verschillend. Ignace scoorde 2 volle winstpunten, waarbij hij in de 1e partij wel langs de randen van de afgrond ging maar uiteindelijk stukwinst boekte nadat zijn opponent zich vergiste in een afruil. Herman daarentegen verloor twee keer. In de 1e partij overzag hij in de slotfase een gemene loperzet. Dit kostte materiaal en de partij. "De 2e partij was zo mogelijk nog slechter", aldus Herman. Ook hierin werd materiaal weggegeven. Hij bleef dus puntloos. In de Veteranengroep, waar 1 ronde per dag wordt gespeeld, ontbreekt regerend kampioen Pieter Bohlmeijer. Maar het was mooi om Hendrik van Buren weer achter het bord te zien. Onze oud-voorzitter trof de huidige ASV-voorzitter Henk Kuiphof. Het werd een interessante en ingewikkelde partij. De partij was wel steeds aardig in evenwicht. Toch zou Kuiphof het met een torenverdubbeling moeilijk hebben gekregen. Van Buren koos voor een kwaliteitsoffer. Dit bleek incorrect en Kuiphof profiteerde hier optimaal van. Ook Piet Blees won. In een soort Indische opening werd de damevleugel vastgezet en ontstond er een stellingenoorlog met rochade op verschillende vleugels. Piet kreeg een sterk paard op c4 en probeerde in het middenspel dreigingen te scheppen terwijl zijn tegenstander via de koningsvleugel wilde oprukken. Dit laatste lukte niet. Door een wanhoopspoging van zijn opponent won Piet een stuk. HIj kreeg bovendien een matdreiging die doorsloeg. Dick Hajee speelde in een saaie partij met zwart remise.

 

ASV-jeugd: Het is al eens eerder in E.P. gevraagd. Senioren met een rating tot 1500 worden verzocht deel te nemen aan rapidpartijen met de ASV-jeugd. Er wordt gespeeld elke donderdagavond van 19.00 -19.45 uur. Als u een keer niet kunt maakt dat niet uit. Al speelt u bv. maar 1 keer per 2 of 3 weken. Aanmelden vooraf is niet nodig. Wel dient u, als u in de gelegenheid bent, om 19.00 uur aanwezig te zijn. Van belang is gewoon dat er voldoende senioren bereid zijn om zich met de jeugd te meten.

 

Grote Clubactie: De stand van zaken: 337 loten zijn er nu afgezet. De laatste "lootjes" wegen het zwaarst. Er zijn er nog 13 te koop. Blijven we op 350 loten steken of kunnen we nog doorstomen naar de 400??

 

Fax: Uw E.P.-redacteur heeft sinds kort een ander faxnummer. Voor al uw kopij kunt u gebruik maken van het faxnummer 026 - 3619999. Voor de goede orde: het telefoonnummer is ongewijzigd gebleven.