"En Passant"

Terug index En Passant

38e jaargang no. 11 donderdag 18 maart 1999


Uitslagen interne competitie

21e ronde ( 11 maart 1999):

E. Wille - R. van der Wel 0-1

Homs - E. Belle 1-0

Huizinga - Verkooijen ½-½

Boonstra - P.Schoenmakers 1-0

J. Knuiman - Jurrius ½-½

Niezgoda - Vermeer 1-0

Dijkers - Tjé Wing Au 0-1

Sigmond - Zunnebeld 1-0

Ariëns - Brouwer 0-1

Giltay - de Munnik 0-1

de Jong - Uithof 0-1

Visser - Legierse 0-1

ASV-Bekercompetitie (3e ronde):

v. Willigen - R. Wille 0-1

v. Roosmalen - Schleipfenbauer ½-½

(bekert verder)

VOLGENDE WEEK GEEN INTERNE COMPETITIE MAAR DE 4E (VOORLAATSTE) RAPID
AVOND!!


ASV-Voorjaarstoernooi: Treffender kon het niet. Onder een stralend voorjaarszonnetje vond zaterdag jl. het jaarlijkse ASV-rapidtoernooi plaats. Het aantal deelnemers schommelt de laatste jaren rond de 90. Dit jaar lag het aantal spelers wat lager dan vorig jaar (87 t.o.v. 96). Ter vergelijking: in 1997 kwamen er 91 schakers op ons toernooi af. De schaakkalender is nu eenaal overvol want naast een weekendtoernooi in Zwolle stonden er, afgezien van ons Voorjaarstoernooi, verspreid over het land nog 8 toernooien geprogrammeerd. Met name in de A-groep, met slechts 13 spelers, was de deelname gering. Er ontstond wel een spannende strijd want nadat de in Gent wonende Pool Filipek (2390), vooraf qua ELO favoriet, in de 3e en 4e ronde verloor (o.a. tegen Wouter van Rijn) leek Vincent Deegens de beste papieren te hebben. In de laatste ronde werden de koplopers van dat moment, Deegens en Apeldoorner John Sloots, weer gepasseerd. Deegens verloor van Filipek, die voor zijn laatste kans streed en Sloots verloor van Carl Wüstefeld. Ook Nijmegenaar Ivo Timmermans passeerde het duo nog. Dit trio deelde dan ook de 1e plaats met 5 uit 7. Deegens en Sloots werden hierdoor met 4½ uit 7 gedeeld 4e. De ASV-ers in deze groep speelden een ondergeschikte rol.

In de B-groep deelde Siert Huizinga na 6 ronden de koppositie. Nadat hij in de 1e ronde tegen Nico Schoenmakers had verloren won hij 5 keer op rij. Een nederlaag in de slotronde tegen oud-ASV-er van Gelder wierp hem terug naar een gedeelde 3e plaats met 5 uit 7. Toch een prima score! Ook Erika Belle kwam op deze score uit. Zij begon sterk met 3 uit 3. Daarna volgde er een nederlaag in de 4e ronde tegen groepswinnaar Sjef Rijnaarts (Schaakmaat), maar in de laatste 3 ronden boekte ze toch weer 2 winstpartijen. Van de ASV-ers eindigden verder Anne Paul Taal en Nico Schoenmakers boven de 50% met 4 uit 7. Aardig was ook de deelname van onze oud-penningmeester Peter van Deursen. De B-groep bleek net iets te hoog gegrepen. Maar hij vond het leuk om weer eens te kunnen schaken en prettig om bij te praten met zijn oud-clubgenoten.

In groep C bleek Ignace Rood niet te stuiten. Een imponerende 100% score, 7 uit 7, een vol punt voor op nr. 2 en maar liefst 2 punten voorsprong op 4 spelers die de 3e plaats deelden!! Ignace zelf bleef (veel te) bescheiden onder dit succes. Hij bagatelliseerde zijn zege nogal door aan te geven dat zijn tegenstanders hem steeds het nodige materiaal in de schoot hadden geworpen. Ongetwijfeld zal hij in ASV-Nieuws nader uitleggen hoe hij de ene na de andere tegenstander op een zompige nul tracteerde. Onze talentvolle jeugdspeler Tjé Wing Au verloor na een goede start (3 uit 3) 2 keer op rij. In de laatste 2 ronden scoorde hij nog 1½ uit 2 maar viel met 4½ uit 7 net buiten de prijzen. Herman de Munnik en Jacob Zandbergen kwamen via regelmatig opgebouwde scores eveneens tot dit puntenaantal. Van de overige ASV-ers in deze groep bleef alleen Bert Sigmond met 4 uit 7 nog boven de 50%.EINDSTAND


Externe competitie: Dinsdag jl. werden de overige 6 partijen gespeeld van de belangrijke wedstrijd van ASV4 tegen Apeldoorn2. Belangrijk omdat ook de tegen degradatie strijdende Apeldoorners de punten hard nodig hadden. Via de vooruitgespeelde partijen van Paul Schoenmakers en Coen Mekers was er een 1-1 tussenstand ontstaan. Het vierde wist er uiteindelijk na een moeizame strijd een 2½-5½ zege uit te slepen. Lang zag het er echter niet naar uit dat deze wedstrijd in een dergelijke uitslag zou eindigen. Het vierde heeft de matchpunten dan ook zeker niet cadeau gekregen. Er moest hard voor worden gevochten. Pas in de slotfase van de partijen sloeg de balans door in Arnhems voordeel. Doordat concurrent SMB-3 na een 4-4 gelijkspel tegen Oost-Betuwe een kostbaar matchpunt liet liggen heeft ASV-4 nu 1 matchpunt voorsprong met nog 1 ronde te spelen!! Het vierde speelt in de slotronde thuis tegen Wageningen-2. SMB-4 ontvangt Ede-1. Voor beide teams nog een lastig programma. In de volgende E.P. kom ik op deze wedstrijd terug.

Voorts speelden er vorige week donderdag nog twee ASV-teams thuis. ASV-5 verloor door onnodige fouten met 3-5 van UVS-3 en is daarmee uitgeschakeld voor promotie. ASV-7, tenslotte, won met 4½-1½ overtuigend van Veenendaal-5 en heeft zich daarmee in de top genesteld. Winst in de slotronde zou mogelijkerwijs nog een tweede plaats in de eindrangschikking kunnen opleveren voor onze senioren.


HSG 2 - ASV 2 5-3: Opnieuw een nederlaag tegen een van de toppers. In de wedstrijd zat er nooit meer in, maar toch bekroop me ook nu het gevoel, dat ASV-2 niet minder is dan de tegenstander. Een oorzaak kan zijn het grote aantal invallers. Het tweede gebruikte inmiddels 18 (!!) spelers en dat terwijl er in totaal dit seizoen slechts 4 afzeggingen zijn geweest. Overigens doen de invallers het steevast goed. Het duel met de reserves van een van de toppers uit de meesterklasse begon met een uiterst gelukkige remise van Erik Wille. Na een matige Franse opening kwam er een enorme blunder uit het brein van onze man. Een eenvoudig mat in weinig zou volgen. De HSG-er vond de eerste zet, maar raakte daarna de weg kwijt. Zetherhaling redde het halve punt. Hierna volgde een goede remise van onze kopman Pieter de Jager. Tegen de bekende Belg Richard Meulders kwam hij nooit in gevaar. Hierna volgde een mindere periode van ASV-2. Wouter Knoop overzag de consequenties van het ruilen van zijn zwarte loper. De daaropvolgende penning kostte een stuk en de partij. Een lichte teleurstelling was de puntendeling van Olivier Bruning. Na een slappe variant van de Pirc-verdediging kreeg Bruning het initiatief. Pionwinst volgde, maar na een afwikkeling naar een eindspel met ongelijke lopers was de muziek ineens uit de stelling. Vervolgens ging het bij Richard van der Wel mis. Hij bereikte met wit weinig in de opening, maar in het verdere verloop van de partij leek het toch nog goed te komen. Dit bleek optisch bedrog. Een schijnoffer blies de verdediging uiteen en na materiaalverlies was de strijd gestreden. Paul Schoenmakers kreeg prompt na deze zege remise aangeboden in een iets mindere stelling met bovendien minder tijd. Een reële keuze was er dus niet. Het aanbod werd aanvaard in de hoop op een schwindle bij Anne Paul Taal. Voordat dat zover was, won eerst Koert van Bemmel nog. Een prachtige aanval werd na zo'n vijfentwintig zetten bekroond. Een partij EP-waardig! Alle ogen waren nu gericht op Taal. Een verre vrijpion was zijn compensatie voor een pion achterstand. Even leek de h-pion te kunnen promoveren, maar de tegenstander bleek alles goed gezien te hebben. In combinatie met matdreigingen liepen zijn twee vrijpionnen harder. In de komende ronde zal er gelet op de stand op de ranglijst iets moeten gebeuren, want ons tweedeklasse-avontuur moet niet van korte duur worden. Erik Wille

Gedetailleerde uitslag HSG2-ASV2: R. Meulders-P. de Jager ½-½; H. Weenink-E. Wille ½-½; H.J. v. Engen-W. Knoop 1-0; W.L. v.d. Wijk-K. v. Bemmel 0-1; C. Nagtegaal-R. v.d. Wel 1-0; E. Jos-A.P. Taal 1-0; G. Wagenaar-P. Schoenmakers ½-½; H. v.d. Dungen-O. Bruning ½-½. Eindstand 5-3.


Ruime winst ASV-7: Het seniorenteam kreeg vorige week donderdag Veenendaal-5 op bezoek, dat 1 matchpunt op het zevende voor stond. Het was dus te verwachten dat het niet zo makkelijk zou gaan als in de vorige ronde. Gerrit Verbost gaf het goede voorbeeld. Vanaf het begin werd de tegenstander onder druk gezet met als gevolg dat de vijandelijke dame zodanig in het nauw kwam dat op de 17e zet een loper kon worden buitgemaakt en 4 zetten later ook de dame werd gevangen. Dit alles binnen een uur spelen (1-0). Hartogh Heijs volgde in dit spoor. Vanuit een damepion-opening kwam de tegenstander door enkele zwakke zetten positioneel minder te staan. Ook hier werd de vijandelijke dame zodanig opgejaagd dat dit stuk met een paardvork met schaak van het bord verdween (2-0). M. van Dijk verging het aanvankelijk niet zo goed. Zijn stelling kwam onder druk te staan maar door een zwakke zet keerden de kansen en kon hij na een groot aantal schaakjes eerst een kwaliteit en daarna een loper winnen, waarna de Veenendaler het nutteloze van verder spelen inzag (3-0). Hein van Vlerken had zijn partij goed opgezet. Een paardoffer voor 2 pionnen, waarvoor hij een mataanval dacht te kunnen lanceren, pakte niet goed uit. De tegenstander gaf geen krimp en de opgelopen achterstand kon niet meer worden goedgemaakt (3-1). In de partij van Zandbergen ging het er wild aan toe. Hij offerde een paard voor een sterke aanval op de vijandelijke koning. Vervolgens werd de dame geruild tegen een toren en loper. De eigen koning kwam zwaar onder vuur maar door nauwkeurig verdedigen werd niet alleen de aanval afgeweerd maar het leverde tevens 2 stukken winst op en daarmee het winnende punt (4-1). Henk Kelderman was als laatste nog in de strijd. In de openingsfase werd een pion veroverd maar een tegenoffensief met 2 torens op de d-lijn, ondersteund door een paard moest hij een kwaliteit inleveren. Toch kon hij een tegenaanval opzetten met de overgebleven toren+loper en een vrijpion hetgeen voor zijn opponent aanleiding was om remise aan te bieden. Gezien de stelling, de 4-1 stand en het late uur werd dit aanbod aangenomen waarmee de 4½-1½ eindstand bereikt werd. Henk Kelderman


Van der Capellen Weekendtoernooi Zwolle: Dit toernooi trok ruim 50 deelnemers, waaronder Guust Homs en Anthony Migchels, die aan dit toernooi de voorkeur gaven boven het ASV-Voorjaarstoernooi. Guust had de hoogtste rating en behoorde daarmee tot één van de kanshebbers in groep A (24 spelers). In de 1e ronde won Guust meteen heel fraai. Deze partij, waarin hij met een stukoffer de winst afdwong, leverde hem zelfs de schoonheidsprijs (ƒ 100,--) op. De 2e ronde werd vrij eenvoudig gewonnen, waarna de 3e partij nogal cruciaal bleek. Guust kwam aanvankelijk erg goed te staan maar kwam niet echt veel verder. Bovendien zat hij met een pionnenzwakte. Er ontstond een zetherhaling waarin zijn tegenstander op een verkeerd moment remise claimde. Na interventie door de wedstrijdleiding en de commissie van beroep eindigde de partij toch in remise, hetgeen wat teleurstellend was. Na een bye in de 4e ronde nam hij een gedeelde 2e plaats in met 3 uit 4. In de 5e ronde trof hij de koploper (3½ uit 4). Zijn tegenstander kreeg eerst de betere kansen, later was het Guust die wat voordeel had. Remise bleek tenslotte een juiste uitslag. In de slotronde won Guust na een zeer spannende partij en een moeizame strijd van Ramon Koster. Met enig risico zette Guust een aanval in. Zijn paard kwam in de vijandelijke stelling en had daarbij zelfs verloren kunnen gaan. Er ontstond een tijdnoodduel waarin Guust uiteindelijk in een gewonnen toreneindspel terechtkwam met 2 pionnen meer. Met 4½ uit 6 eindigde hij met de hoogste TPR (2220) in deze groep op een gedeelde 2e plaats. Anthony Migchels werd in groep A gedeeld 16e met 2½ uit 6 (TPR 1885). Na een nederlaag in de 1e ronde tegen Rudie Bloemhard (ASG) zorgde hij in de 2e ronde voor een verrassing door Ramon Koster zeer overtuigend te verslaan. Na een bye in de 3e ronde verloor hij twee keer op rij. De slotronde bracht hem opnieuw een zege.


Support-actie: Deze actie verloopt nog wat stroef. Slechts 10 deelnemerskaarten werden tot op heden bij uw secretaris ingeleverd. Heeft u nog interesse, informeer dan even bij Ruud Wille. Voor ƒ 12,50 neemt u deel aan een grandioze loterij en wordt u tevens donateur van ASV.