"En Passant"

Terug index En Passant

37e jaargang no. 38 donderdag 10 december 1998

Uitslagen interne competitie

12e ronde (3 december 1998):

E. Wille - Storms 1-0

de Kort - Homs 1-0

Jurrius - E. Belle 0-1

Schleipfenbauer - v.Roosmalen 1-0

Huizinga - J. Knuiman 1-0

R. Wille - Taal ½-½

v. Willigen - P. Schoenmakers 1-0

Verkooijen - Plomp 1-0

Hajee - R. van Belle ½-½

Wiggerts - Blees 1-0

Dijkstra - J. Belle 1-0

Zunnebeld - Sigmond ½-½

Ariëns - Giltay 1-0

de Munnik - Legierse 1-0

de Jong - Hartogh Heijs 0-1

Visser - v. Vlerken 1-0



ASV-BEKER (VOORRONDE):

N. Schoenmakers - Zandbergen 1-0

Kelderman - Reijenga 0-1

Verbost - Uithof 1-0

Otten - Rood 0-1

Super Prestige: Het combinatieklassement van de diverse competities (interne, rapid, beker en het snelschaken), de zgn. "Super Prestige" over het vorige seizoen (1997-1998) ontbrak tot op heden in En Passant. In het hiernaast weergegeven klassement wordt dit verzuim hersteld. Zo kunt u nog eens op uw gemak kijken wie goede resultaten boekte en daarmee voor de punten in dit klassement in aanmerking kwam. Pieter de Jager werd eindwinnaar. Hij schreef de interne competitie op zijn naam en won bovendien de rapidcompetitie. Dit gaf een voldoende basis om Laurens Storms in de eindstand net voor te blijven.



ASV-Nieuws: De sluitingsdatum voor het inleveren van kopy is gesteld op 17 december a.s. Begin januari zal het volgende nummer verschijnen.



Externe competitie: Deze week is ingepland voor de regionale en landelijke competitieverplichtingen. Een vooruitblik. ASV-4 kwam deze week al achter de borden. Dinsdag jl. werd in Nijmegen SMB-5 verslagen met 5-3, waarmee de ongeslagen status werd behouden. Een verslag treft u verderop in deze E.P. aan. Vanavond spelen twee teams thuis. ASV-5 komt hierin uit tegen Doetinchem-2. Voor het vijfde zeker geen gemakkelijke opgave. ASV-7 is gastheer van koploper Ede-3. Voor onze senioren wordt dit de eerste serieuze krachtmeting. ASV-6 gaat vanavond op bezoek bij Mook-1. Voor het zesde zijn er vanavond wellicht mogelijkheden op de eerste punten want tegenstander Mook kwam tot nu toe ook nog maar tot 1 punt. De standen in de 2e ronde in de diverse groepen waarin onze teams uitkomen treft u hieronder aan. Natuurlijk valt er nog weinig over te zeggen maar het geeft toch al enigszins de krachtsverschillen weer.

Uitslagen van en stand na de 2e ronde in de OSBO-competitie 1e t/m 4e klasse:

1B: Apeldoorn S.V.-2 - SMB-3 1½-6½; GOVA/Velp-2 - SMB-5 6-2; ASV-4 - Ede-1 4½-3½; Wageningen-2 - Oost Betuwe-1 3½-4½.

2C: Rothmans-2 - Veenendaal-3 6½-1½; Bennekom-1 - UVS-3 5-3; GOVA/Velp-4 - ASV-5 3-5; Doetinchem-2 - De Cirkel-1 4½-3½.

3H: SMB-8 - Wageningen-4 2-4; Bennekom-3 - Mook-1 3½-2½; ASV-6 - Het Kasteel-2 1½-4½; Koningswaal-1 - Dodewaard-2 5-1.

4F: De Toren-6 - OPC Het Paard-2 2-4; Tiel-3 - Veenendaal-5 1½-4½; GOVA/Velp-6 - ASV-7 3-3; Ede-3 - Bennekom-4 3½-2½.

1e klasse B:

SMB-3 4 13½

ASV-4 4 9½

Gova/Velp-2 3 10

Wageningen-2 2 10

Oost-Betuwe-1 2 7½

Ede-1 1 7½

SMB-5 0 3

Apeldoorn S.V.-2 0 3

2e klasse C:

Rothmans-2 4 12½

ASV-5 4 10

Cirkel-1 2 10

UVS-3 2 9

Bennekom-1 2 8

Doetinchem-2 2 6½

Gova/Velp-4 0 4½

Veenendaal-3 0 3½

3e klasse H:

Koningswaal-1 4 9

Het Kasteel-2 4 8

Wageningen-4 3 7

Bennekom-3 2 6

Dodewaard-2 2 4½

Mook-1 1 5½

ASV-6 0 4

SMB-8 0 4

4e klasse F:

Ede-3 4 9

OPC-2 4 7½

ASV-7 3 8

Veenendaal-5 2 7

Bennekom-4 2 6

Gova/Velp-6 1 5½

Tiel-3 0 2½

De Toren-6 0 2½

Zaterdag a.s. spelen dan nog onze eerste drie teams een thuiswedstrijd (aanvang 13.00 uur). ASV-1 gaat een belangrijke wedstrijd tegemoet tegen het sterke AAS uit Aalsmeer. De winnaar blijft meedoen in de promotiestrijd. ASV-2 ontvangt PION-1. Beide teams hebben 2 punten al hadden de Groesbekers daar een wedstrijd meer voor nodig. Het nog puntloze ASV-3 treft de Groesbeekse reserves, PION-2 als tegenstander. Ook voor het derde is het erop of eronder, immers een nieuwe nederlaag kon wel eens fataal worden.

Aardig om te vermelden is nog het volgende. In de 1e mailing van de KNSB-competitieleider werden de teamleiders verzocht voor de wedstrijd te controleren dat de GSM's, beepers en andere geluidmakende toestellen van hun spelers niet aanstaan. Kunt u het zich voorstellen. U zit net diep na te denken, allerlei ingewikkelde varianten door te rekenen, als op dat moment het mobiele speeltje van uw tegenstander gaat. Volledig gestoord in de concentratie door dit onverwachte gebeuren doet u net die ene zet die verliezend is.



ASV-4 boekt derde zege op rij: Zoals gezegd heeft het vierde in de dinsdag jl. gespeelde wedstrijd tegen het Nijmeegse SMB-5 opnieuw beslag weten te leggen op beide matchpunten. Mede dankzij Coen Mekers en teamleider Paul Schoenmakers treft u een verslag van deze wedstrijd reeds in deze En Passant aan. Actuele berichtgeving dus! Het was een vrij regelmatige overwinning. Zo als een goed teamleider hoort te doen opende Paul Schoenmakers tegen een invaller uit SMB-7 de score. Met zwart moest Paul even uitkijken in de opening maar daarna zette hij met zwaar geschut een aanval op richting vijandelijke koningsstelling. Dit kon alleen maar worden gepareerd ten koste van een kwaliteit. De druk op de Nijmeegse stelling bleef echter. Dameruil maakte aan alles een eind (0-1). Barth Plomp opende rustig met een Slavische opening. Zijn tegenstander kwam vervolgens te snel naar voren met zijn stukken zodat Barth de stelling kon openbreken met de vijandelijke witte koning nog in het centrum. De SMB-er offerde een pion om los te komen maar in het verre eindspel kwam deze de pion nog steeds tekort (0-2). Coen Mekers kreeg met zwart een klassiek damegambiet op het bord, waarbij wit op de minoriteitsaanval speelde. Door met een stukkenaanval op de koningsaanval te dreigen zaaide Coen verwarring en koos zijn tegenstander niet voor de juiste voortzetting nl. pionwinst. Na 19 zetten werd de vrede getekend (½-2½). Jacques Boonstra wist na afloop van de partij niets meer te vertellen over het partijverloop, zo ontdaan was hij van de geleden nederlaag na straal gewonnen te hebben gestaan (1½-2½). Cees Verkooijen leek een makkelijke avond te hebben na kwaliteitswinst in de opening maar het vijandelijke loperpaar bleek toch knap lastig te zijn. Uiteindelijk moest Cees zelfs in tijdnood remise forceren (2-3). Jan Willem van Willigen kreeg Siciliaans met 4. Dxd4 gevolgd door c4 tegen. De SMB-er speelde vervolgens te passief en verloor uiteindelijk de pion op c4. Het dame-eindspel met een pion meer werd onder druk van de tijd maar ook gezien de stand op de andere borden remise (2½-3½). Jan Vermeer kwam na een Franse opening langzaam maar zeker beter te staan. Dit resulteerde in een ferme aanval wat slechts een magere pionwinst opleverde. Na een lastig eindspel leverde die pion uiteindelijk wel de winst op (2½-4½). Jan werd hiermee matchwinnaar. Theo Jurrius kon vervolgens remise overeenkomen omdat de ASV-ers reeds de benodigde 4½ bordpunten hadden bereikt. Theo kwam iets beter uit de opening en stond na dameruil actiever in het middenspel. De tegenstander, oud-ASV-er Danël v.d. Meulen, vond steeds de goede verdediging en vermeed alle valstrikken. In de slotfase miste Theo een voortzetting waardoor hij een beter dubbeltoren-eindspel zou hebben bereikt. In de eindstand stond zwart zelfs iets beter vanwege de goede loper maar de strijd was beslist en daarom werd tot remise besloten (3-5).

Het vierde ligt daarmee volledig op schema. De thuiswedstrijd in de volgende ronde op 14 januari tegen favoriet SMB-3 wordt het duel van de waarheid.

Overigens had die avond in deze groep ook de wedstrijd SMB-3 - Gova/Velp-2 gespeeld zullen worden. Gova/Velp-2 belde echter af vanwege de ijzel. ASV-4 ondernam de tocht naar Nijmegen echter wel.

Gedetailleerde uitslag SMB-5 - ASV-4: K. Polman - C. Verkooijen ½-½; F. van Maasakker - C. Mekers ½-½; D. v.d. Meulen - T. Jurrius ½-½; P. van Lier - B. Plomp 0-1; S. Eganovic - J. Boonstra 1-0; H. v.d. Berg - J.W. van Willigen ½-½; E. Niessen - J. Vermeer 0-1; M. Mulders - P. Schoenmakers 0-1. Eindstand 3-5.



Dia Plaza toernooi: In Apeldoorn werd in het weekend van 20-22 november een 6-rondig toernooi gehouden, waaraan, verdeeld over 2 groepen, zo'n 60 spelers deelnamen. Onder deze spelers ook ASV-er Frank Schleipfenbauer. "Het was best een aardig toernooi", aldus Frank. De 1e groep was dan ook redelijk sterk bezet door de deelname van een aantal sterke jeugdspelers zoals: Sipke Ernst, Jeroen Willlemze, Joost Mellegers, Moosa Azadmanesh, Willem Mühren en Jochem Snuverink of in Elo uitgedrukt: 3 spelers boven de 2300 Elo, 3 boven de 2200, 3 boven de 2100 en 6 boven de 2000. Frank scoorde uiteindelijk 3 uit 6. Een totaal waar hij aan het begin tevreden mee zou zijn geweest, maar waarvan hij achteraf het idee had dat er toch iets meer had ingezeten. Een nederlaag in de 1e ronde tegen Apeldoorner Freddie v.d. Elburg (2179) werd goedgemaakt in de 4e ronde. Hierop volgde echter in de vijfde ronde onnodig puntverlies. Maar in de slotronde kwam Frank toch weer op 50% uit door jeugdspeler Azadmanesh uit Amstelveen op een nul te tracteren. Voor de volledigheid: in de 2e en 3e ronde nam Frank een bye op. Het toernooi werd gewonnen door Apeldoorner Merijn van Delft. Hij deelde de eerste plaats met Willemze.



Rapidtoernooien: In deze voorlaatste E.P. van dit jaar wil ik graag nog op 2 rapidtoernooien wijzen. Eerst op zondag 20 december a.s. de Denksportmanifestatie in Musis Sacrum, een toernooi voor het goede doel t.w. de Stichting Gaandeweg. Aanmelden kan bij Ruud Wille, tel. 3615003.

Op zaterdag 2 januari a.s. volgt het traditionele Oliebollentoernooi in het Kerkelijk Kultureel Centrum in het Dorp, Jachthoornlaan 2. U kunt zich hiervoor aanmelden bij Alex van Galen, tel. 4452366.

Zie voor meer informatie over beide toernooien de aankondigingen op het prikbord.



Oost-Betuws-Kampioenschap: In Huissen zou verspreid over 7 vrijdagen in de periode november '98 - mei '99 gestreden worden om het open kampioenschap van de Oost-Betuwe. In deze E.P. had ik van de 1e speelavond verslag willen doen. Maar helaas..... het deelnemeraantal (15) viel de organisatie zo tegen dat men besloot het toernooi geen doorgang te laten vinden. Men denkt nu aan drie zaterdagen in de periode april/mei '99. Ik hou u op de hoogte, want ook hier mogen ASV-ers niet ontbreken.