"En Passant"

Terug index En Passant





37e jaargang no. 29 donderdag 8 oktober 1998



Uitslagen interne competitie

5e ronde ( 1 oktober 1998):

Homs - Bohlmeijer ½-½

Wilgenhof - v.Roosmalen 1-0

Schleipfenbauer - de Kort ½-½

E. Belle - Huizinga 1-0

v. Willigen - Jurrius 0-1

Vermeer - v. Amerongen 0-1

Dijkstra - Hajee ½-½

Wiggerts - P.Schoenmakers 0-1

N.Schoenmakers - T. v. Dijk 0-1

Kuiphof - J. Belle 1-0

Rood - v. Engelen ½-½

Zandbergen - Sigmond 1-0

Dijkers - de Munnik 1-0

Verbost - Ariëns 1-0

Zunnebeld - Hartogh Heijs 1-0

v. Vlerken - Legierse 1-0

Starkenburg - Uithof 0-1

Kelderman - Lemein 1-0



Schaken overdag: Overwogen wordt de activiteit "Schaken Overdag" weer te gaan starten. Gedacht wordt aan de dinsdagmiddag tussen bv. 14.00-16.30 uur in de Opbouw. Per middag zal een kleine eigen bijdrage worden gevraagd om de kosten te kunnen dekken. Om na te gaan of er voldoende interesse is kunnen belangstellenden zich opgeven bij Ruud Wille. Ook vrijwilligers, die deze activiteit bij toerbeurt zouden willen begeleiden kunnen zich bij hem aanmelden. Als het haalbaar is zal mogelijk per januari gestart worden.



ASV-Nieuws: In de vorige E.P. kondigde ik de oktober-uitgave van ASV-Nieuws voor vanavond aan. Dit bleek echter qua tijd niet haalbaar. ASV-Nieuws zal nu verschijnen op donderdag 22 oktober a.s. Kopy kunt u derhalve nog inleveren bij Ignace Rood of Pieter de Jager tot uiterlijk 15 otober a.s.



Externe competitie: A.s. zaterdag spelen twee van onze teams hun volgende competitiewedstrijd thuis in de Opbouw. Aanvang 13.00 uur. ASV-1 treft het Amsterdamse Fischer Z. Dit team verloor net als ons eerste in de 1e ronde met 3½-4½. Beide teams zijn dus alleen bij winst gebaat. ASV-3 ontvangt Doetinchem-1. Voor het derde moet de zware nederlaag uit de 1e ronde worden uitgewist maar het wordt zeker geen eenvoudige klus, ofschoon de ASV-ers tegen Doetinchem vaak goed voor de dag komen. Maar dat biedt nu eenmaal geen garanties voor een nieuwe overwinning. De gasten maakten een betere start, zij wonnen hun eerste wedstrijd met miniem verschil. ASV-2 is vrij deze ronde omdat het Limburgse De Juiste Zet zich kort voor de competitiestart terug trok. Kom gerust eens kijken, u bent van harte welkom.



Rapidtoernooi: Zaterdag jl. werd gestreden om het Open Doetinchemse Rapid Kampioenschap. Aan dit kleinschalige toernooi, dat plaatsvond in het fraaie Doetinchemse Denksportcentrum, namen slechts 34 schakers deel. In de A-groep (12 spelers) behoorden Guust Homs en Otto Wilgenhof vooraf tot het rijtje kanshebbers. Otto bleek uiteindelijk de sterkste. Met een score van 5 uit 6 voegde hij deze titel aan zijn erelijst toe. Na 4 ronden stond hij er met een 100% score al riant voor. Hierbij had hij slechts in de 2e ronde het geluk aan zijn zijde, de andere 3 partijen werden vrij soepel in winst omgezet. Belangrijk was de zege op concurrent Peter Bolwerk in de 4e ronde. In de 5e ronde ging Otto in een boeiende strijd echter onderuit tegen Guust Homs. Wellicht ging Otto iets te snel tot torenruil over. Een vijandelijk paard kwam in de stelling en Guust won 2 pionnen. Er ontstond echter een eindspel met lopers van ongelijke kleur, waarin Otto na afloop dacht een remisekans te hebben gemist. De spanning was terug hoewel Otto, ondanks de nederlaag, toch een halfje voor bleef. In de slotronde liet hij niets aan het toeval over. Weliswaar had hij aanvankelijk een zwakte op e5 maar toen dat probleem was opgelost stond hij snel goed en besliste hij de partij vervolgens vrij snel in zijn voordeel. Guust Homs was in de eerste 4 ronden al 1½ punt achterop geraakt na remises tegen Bolwerk en de plaatselijke favorieten Küper en Goossen. Door winst op Otto verbeterde zijn positie op de ranglijst wel maar hij bleef afhankelijk van het resultaat van Otto in de slotronde. Hij maakte zoals gezegd geen fout, waardoor Guust na een moeizame zege de 2e plaats met 4½ uit 6 moest delen met Bolwerk (SMB-2). Op de 4e plaats eindigde, enigszins verrassend, Ruud Wille, de 3e ASV-er in deze groep, met 4 uit 6. Na een zwakke start van ½ uit 2, waaronder een nederlaag tegen Bolwerk, ging het daarna beter. Gezegd moet worden dat de sterke Doetinchemse speler Nederkoorn zich in de slotronde in een goede stelling vercombineerde en het geofferde materiaal niet meer terugzag.



Boek: Onlangs zag uw redacteur het boek "Schaken voor Dummies", bedoeld voor de beginnende schaker, in een toch zichzelf respecterende boekwinkel liggen. Nu zijn er in deze serie al van allerlei boeken geschreven voor dummies over allerhande onderwerpen (er zijn dus ook kennelijk allerlei soorten dummies) maar om nu zo'n boek te kopen en jezelf daardoor als een dummy te laten bestempelen dat gaat toch te ver, al is het maar om een meewarige blik van de verkoopster te vermijden. Om over het cadeau doen van het boek al helemaal maar niet te praten. De weinig vleiende titel zou er dan toe kunnen leiden dat men gelijk met boek en al de deur uitsmeten wordt. Bovendien lopen we als schaker toch een bepaald risico. We hebben immers toch een naam hoog te houden als het gaat om het hebben van een zekere mate van intelligentie. Wordt er immers niet op een bepaalde manier tegen schakers opgekeken. U kent het wel, dat men haast bewonderend zegt "Goh, kun jij schaken", waarbij men dan zelf vaak aangeeft wel te kunnen dammen (om maar meteen even aan te geven over welk intelligentieniveau we het hebben). Als nu allerlei dummies gaan denken dat ze het spelletje ook onder de knie kunnen krijgen, waar blijven wij dan. Nee, ik ben er niet echt blij mee. Met weemoed denk ik dan aan een vertrouwde titel als "Oom Jan leert zijn neefje schaken". Daar kun je mee voor de dag komen.



Alternatieve eindstand op TPR, ook voor spelers met minder dan 25 partijen:

In de En Passant van 25 juni 1998 stonden al de Elo-ratings van de ASV-ers aan het eind van het seizoen 1997-1998. Niet echter de officiele eindstand naar TPR. Hiervoor komen alleen mensen die minimaal 25 partijen in het seizoen hebben gespeeld in aanmerking. Op zich is de TPR op 25 partijen een heel zuivere graadmeter en het levert dan ook de goede clubkampioen op. Jammer is dat mensen die minder dan 25 partijen spelen in één seizoen (en dat zijn er helaas vrij veel) niet in de eindstand voorkomen.

Daarom stel ik een kleine aanpassing voor. Wanneer je niet voldoende partijen hebt gespeeld, krijg je een soort 'boete' op je TPR voor de eindstand om het clubkampioenschap. Bij een paar partijen te kort een kleine boete, zodat je met een hoge TPR met maar 20 à 22 partijen toch clubkampioen kunt worden en je met dat aantal ook voor de superprestige een aantal punten krijgt. Bij weinig partijen (bijvoorbeeld 9 extern) wordt je dan normaal gesproken geen clubkampioen (en terecht natuurlijk). Tenzij er een Grootmeester in het eerste gaat spelen, die een TPR gaat halen van 2600, dan kun je een clubkampioen krijgen (met een KTPR van 2200) die geen partij intern gespeeld heeft. Bij 1 partij te weinig is de boete 10, bij 2 te weinig 12, bij 3 14 en bij iedere partij minder gespeeld loopt de boete nog 2 meer op. Voordeel is dan, dat je door meer te komen automatisch stijgt, terwijl je de 25 partijen nu niet meer persé moet halen om in de eindstand te komen. Het overzichtje van de 'boetes' ziet er dan als volgt uit (n is hierbij het gespeelde aantal partijen, bt is de boete):

n bt n bt n bt n bt n bt

25 0 20 70 15 190 10 360 5 580

24 10 19 90 14 220 9 400 4 630

23 22 18 112 13 252 8 442 3 682

22 36 17 136 12 286 7 486 2 736

21 52 16 162 11 322 6 532 1 792



Een mooie formule hiervoor is:

voor 1n24 geldt: boete = n2 - 59n + 850



Voor de interne competitie van ASV, seizoen 1997 - 1998, zou dit dan de hiernaast weergegeven eindstand na 31 ronden opleveren.

Guust Homs