"En Passant"

Terug index En Passant

37e jaargang no. 25 donderdag 10 september 1998

Uitslagen interne competitie

1e ronde (3 september 1998):

Homs - v.d. Wel ½-½

E. Belle - de Kort ½-½

Verkooijen - Knuiman 1-0

v.Amerongen - v.Willigen ½-½

Huizinga - Hajee 1-0

Vermeer - Steenhuis ½-½

Boonstra - Jurrius 1-0

v. Belle - Dijkstra 0-1

Wiggerts - N.Schoenmakers ½-½

Kuiphof - v.Engelen ½-½

Rood - Sigmond 1-0

Dijkers - Zandbergen 0-1

Ariëns - Zunnebeld ½-½

v. Vlerken - Verbost 0-1

Legierse - Kelderman 1-0

Starkenburg - Lemein 0-1

de Jong - Visser 1-0



Interne competitie: De eerste ronde van de interne competitie ligt alweer achter ons. Opvallend was de grote motivatie om er iets moois van te maken dit seizoen. "De messen waren geslepen" zou je kunnen zeggen. Zo zei één van onze leden, wiens naam ik uit mogelijke wraakgevoelens van zijn tegenstander niet zal noemen, op de vraag naar zijn resultaat: ik heb gewonnen, een dikke, vette, zompige 1. En om dit te benadrukken zette hij de uitslag met kracht op het uitslagenformulier. De nul van zijn tegenstander viel daarbij zelfs nog groter en dikker uit.

Aardig was ook dat we weer een aantal oude bekenden achter het bord konden aantreffen. Zo was Guust Homs weer van de partij. Hij wil intern bij ASV wat meer competitie opdoen. Extern blijft hij bij Rothmans, dat het afgelopen seizoen op een nogal schlemielige wijze degradeerde uit de KNSB, spelen. Ook terug van weggeweest is Theo van Amerongen, die voor zover ik heb kunnen nagaan, voor het laatst bij ASV speelde in het seizoen 1990-1991. Hij was een dag eerder toevallig in gesprek gekomen met Jan Willem van Willigen bij de Rozendaalse Veldloop, waaraan beiden deelnamen. Natuurlijk kwam het gesprek ook op schaken. Theo gaf hierbij aan wel weer eens wat te willen gaan schaken en zo kwam het dat hij een dag later weer bij ASV zijn partijtje speelde. Frappant daarbij was dat Jan Willem meteen ook zijn eerste tegenstander werd!! Bij het begin van dit schaakjaar mochten we ook Erik Starkenburg verwelkomen. Wij wensen allen (weer) een prettige tijd toe bij ASV met veel schaakplezier.



Grote Clubactie: Ook dit jaar neemt ASV weer deel aan deze landelijke loterij waarmee de clubkas van de sportverenigingen kan worden gespekt. Belangrijk aandeel in het succes van deze actie voor ASV hebben onze jeugdleden. Ze weten altijd veel loten aan de man te brengen. De voorinschrijving start as. zaterdag 12 september (en niet eerder). Het bestuur hoopt dat weer veel loten worden verkocht. Als jeugdleden u vanavond al benaderen dan zijn ze te vroeg maar volgende week kunt u een lot (meer mag natuurlijk ook) bestellen. Doe ook mee!! Het motto dit jaar is dan ook: je doet het voor je club!!. De trekking is op 12 november, waarna ik de uitslag net zoals andere jaren weer in E.P. zal publiceren.



Teamindeling: De samenstelling van onze externe teams is nog niet helemaal rond. Wel staan de eerste drie teams vast. Dit moet ook wel want deze teams starten volgende week (zaterdag 19 september) al met hun eerste ronde. Ik kom hier in de volgende E.P. op terug. De overige teams starten medio oktober. Op dit moment zijn er, net zoals vorig seizoen, 7 teams opgegeven. Het is echter nog maar de vraag of er wel voldoende spelers zijn om deze teams te bemensen. Ik hoop toch dat het gaat lukken. Het zou immers jammer zijn als we weer een team zouden moeten inleveren. Wilt u toch nog in een team spelen, laat het onze wedstrijdleider Hedser Dijkstra dan nog even weten.



Praag: In de eerste E.P. van dit seizoen beschreef ik de verrichtingen van onze ASV-ers tijdens het eerste toernooi deze zomer, het Bilderbergtoernooi in Oosterbeek. Een ander zomertoernooi vond plaats in Praag. Nico Schoenmakers is hier al een aantal jaren een vaste gast. Voor de verandering had hij dit keer eens voor een andere route gekozen nl. via de DDR. Hoewel je dit van onze vice-voorzitter niet zou verwachten bleek dit toch een wat minder verstandige keuze. De reis duurde veel langer en was mede daardoor vermoeiender. Dit was dan ook tijdens de eerste twee ronden te merken. Beide partijen gingen verloren. Maar inmiddels was Nico weer voldoende uitgerust en geacclimatiseerd. Dit resulteerde in 4 winstpartijen en 3 remises in de ronden daarna. In de eindstand betekende dit een score van 5½ uit 9 waarmee Nico in deze groep (Elo 1700-1800) een 3e plaats behaalde. Hij kreeg hiervoor een fraai diploma. Nico kijkt, niet alleen vanwege het resultaat maar ook gelet op de vele plezierige contacten met spelers uit allerlei andere landen, met genoegen terug op dit evenement en kan deelname aan dit toernooi dan ook iedereen aanraden.



Bondswedstrijden Dieren: Het was een jubileumtoernooi dit jaar. Voor de 30e keer vond het toernooi plaats in de gemeente Rheden en voor de 20e keer in sporthal Theothorne in Dieren. Voeg daarbij dat mede in het kader van het 125-jarig bestaan van de KNSB het prijzengeld verder was verhoogd waardoor de bezetting van het open kampioenschap van Nederland bijzonder sterk was. Dieren was dan ook gedurende 2 weken hoofdstad van schakend Nederland, zo was in de Gelderlander te lezen. Maar liefst 11 grootmeesters en 15 meesters telde het deelnemersveld. Hieruit moet niet de conclusie worden getrokken dat het toernooi bestemd is voor de sterke wedstrijdschakers. Ook de oprechte schaakrecreant komt in dit toernooi voldoende aan zijn trekken. In totaal namen er zo'n 470 spelers aan dit jaarlijkse schaakfestijn deel.

Bij de opening van dit schaakspektakel werd het door ASV-er Henk Wille vervaardigde boekje "125 jaar Bondswedstrijden", waarin de rijke geschiedenis van het toernooi met veel informatie en anekdotes wordt beschreven, door KNSB-voorzitter Hamers aan de Rhedense loco-burgemeester Lammers uitgereikt. Met het verrichten van de eerste zet door genoemde auteur van het boekwerk werd het toernooi in gang gezet.

In de hoofdgroep had Erika Belle weinig in de melk te brokkelen. Slechts 2 uit 9 via 2 remises en een punt via een bye was het schamele resultaat. Als excuus mocht dan ook worden aangevoerd dat de tegenstand dit jaar wel heel erg sterk was geweest. Verder namen in deze titelstrijd nog 2 voormalige ASV-ers deel nl. René Duchêne en Tim Remmel.

In de reservegroep A kwamen Erik Wille en Theo Jurrius in actie. Erik speelde een sterk toernooi. Weliswaar verloor hij in de eerste ronde van jeugdspeler Huidji See, die in eerste instantie het komende seizoen voor ASV leek te zullen uitkomen maar uiteindelijk besloot toch voor GOVA/Velp te blijven spelen. Na deze nederlaag kwam Erik op dreef. De een na de andere tegenstander werd, ogenschijnlijk soms met het grootste gemak, verslagen. Alleen in de vijfde ronde werd zijn zegereeks onderbroken. Zo had Erik na 8 ronden zes punten en had daarmee nog kansen op de eindzege. In de laatste ronde trof hij Nijmegenaar Wouter Knoop. Winst zou een gedeelde 1e plaats opleveren. In de aanloop naar deze partij werd Erik gestuit door een niet functionerende trein die er al in Velp de brui aan gaf. Snel werd met René Duchêne besloten naar diens ouderlijk huis te gaan zodat "pa" Duchêne hun even naar Dieren kon brengen. Gelukkig bleek deze thuis te zijn en zo konden zij, weliswaar 25 minuten te laat, achter het schaakbord plaatsnemen. Deze verloren tijd brak Erik uiteindelijk toch op. Want nadat hij een gewonnen stelling had bereikt overzag hij in de slotfase een eenvoudige winstkans. Nu kwam zijn tegenstander los waarna deze in de tijdnoodfase remise aanbood. Omdat de iets betere kansen nu voor zijn tegenstander leken te zijn nam Erik het aanbod aan. De 1e plaats was daarmee verkeken. Het werd een gedeelde 4e plaats met 6½ uit 9. Ofschoon dit een prima prestatie was zette de gemiste winst toch een domper op dit eindresultaat. Met Erik's laatste tegenstander Wouter Knoop, kunnen we meteen een nieuwe ASV-er begroeten. Deze jeugdspeler, die via SMB bij UVS terechtkwam, zal het komend jaar de gelederen van ASV-2 komen versterken. Een aanwinst derhalve.

Theo Jurrius, die de route Wolfheze - Dieren v.v. dagelijks per fiets aflegde en dat is op zich al een prestatie, speelde een heel regelmatig toernooi. Hij scoorde 4 uit 9. Opvallend was het aantal van 6 remises. Soms leek hij zich nog net even teveel tevreden te stellen met een puntendeling.

Met genoemde drie deelnemers van ASV-zijde hebben we meteen ook de ASV-ers aan het 9-rondige toernooi gehad. Toch een wat karig aantal. Aan het zesrondige toernooi, dat in de eerste toernooiweek werd gehouden, namen gelukkig nog vijf clubgenoten deel. In groep 1 waren dit Sjoerd van Roosmalen, Ruud Wille en Jan Knuiman. Sjoerd eindigde met een score van 4 uit 5 (TPR 2076). De laatste ronde moest hij laten schieten vanwege een geplande vakantie. Ook Ruud Wille kwam uit op 4 punten maar in tegenstelling tot Sjoerd had hij hier wel 6 ronden voor nodig. Gelet op de tegenstand was hij tevreden met het resultaat (TPR 2004). Jan Knuiman moest net even wat teveel remises toestaan. Tot drie keer toe kwam hij in een beter staand eindspel terecht met een pion meer maar steeds kwam hij niet verder dan remise. 3½ uit 6 was zijn eindscore. In groep 2 speelde Henk Kuiphof (ook hij kwam dagelijks op de fiets vanaf Heteren! Red.) een prima toernooi. Hij moest slechts een half punt afstaan en was 1 ronde verhinderd. Zo eindigde hij met 4½ uit 5 op een gedeelde 3e plaats (TPR 1961). Jan Belle eindigde in de middenmoot met 3 uit 6. Bij de avondvierkampen trof uw redacteur alleen Piet Blees als deelnemer aan. Piet speelde in groep 2. Hij won alleen in de tweede ronde. De overige 2 partijen gingen verloren. Aan het rapidtoernooi en het snelschaken namen geen ASV-ers deel. In de wedstrijdleiding was ASV wel vertegenwoordigd in de personen van Barth Plomp, Guust Homs en Henk Kelderman.



OSBO-rapidcompetitie: In de voorbije jaren nam alleen een ASV-team, voornamelijk bestaande uit spelers uit ASV-1, aan deze rapidcompetitie van de OSBO deel. Tot het afgelopen seizoen want toen trad ASV met twee teams aan. Mogelijk zijn er zelfs meer leden die ook wel met een team aan deze competitie deel willen nemen. Om de belangstelling voor deze competitie eens te peilen hierbij wat meer gegevens. Het gaat om teams van 4 spelers die kunnen uitkomen in de zgn. topklasse of de liefhebbersklasse. Gespeeld wordt in een enkele competitie in groepen van 6 (dus 5 ronden). In elke ronde speelt u 4 partijen per avond. Er wordt gespeeld op de clubavonden. Dus bij ASV op donderdag en bij uitwedstrijden op de clubavond van de tegenstander. De teams moeten uiterlijk 25 september worden opgegeven. Deze rapidcompetitie gaat alleen door bij voldoende belangstelling. Voor nadere informatie kunt u terecht bij Ruud Wille.



Te koop: Fraai tuinschaakspel, in zeer goede staat, plastic stukken (hoogte koning 30 cm.) incl. bijbehorende (tapijt)tegels). Nauwelijks gebruikt. Prijs slechts ƒ 125,--. Info: Henk Wille.