"En Passant"

Terug index En Passant

37e jaargang no. 19 donderdag 28 mei 1998

SPEELT U NOG STEEDS GEEN ABONNEELOTTO, WAT EEN GEMISTE (WINST)KANS! INFO: R.WILLE.
Uitslagen interne competitie

28e ronde (14 mei 1998):

Wilgenhof - v. Roosmalen ½-½

de Kort - Vermeer 1-0

E. Belle - Boonstra 1-0

Blees - Huizinga 0-1

Steenhuis - v. Willigen ½-½

J. Belle - Dijkstra ½-½

Rood - T. van Dijk 0-1

Sigmond - Zandbergen 1-0

Peltzer - de Munnik 0-1

Ariëns - v. Vlerken 1-0

Singendonk - Visser 1-0

Legierse - Kelderman ½-½

Weewer - de Jong 1-0

ASV-beker ½-finale:

Verkooijen - Storms 0-1

SPAAR ALS DE BESTE MET SPAARBELEG: DOE OOK MEE AAN DE ACTIE CLUBSPAREN VOOR ASV

Snelschaken: Vanavond is er geen ronde in de interne competitie. Het interne ASV-snelschaakkampioenschap staat namelijk op het programma. Mocht u liever een gewone partij spelen of in een klein groepje met een wat langzamer speeltempo de avond willen doorbrengen dan kan dat natuurlijk ook.

ASV-beker: Laurens Storms heeft zich als eerste geplaatst voor de finale in de ASV-bekerstrijd. Hij deed dat in de noodzakelijk geworden tweede partij ten koste van Cees Verkooijen, nadat de eerste partij in remise was geëindigd. De andere finalist moet komen uit de partij tussen Peter de Kort en Paul Schoenmakers. Ook zij begonnen met een puntendeling en moeten dus op herhaling. Vanavond spelen zij hun tweede duel.

Fietsen voor ASV: Gezocht: 20 fietsliefhebbers onder onze leden die op vrijdag 12 juni a.s. willen meedoen aan de Rabobank-fietsdag. Wat is de bedoeling: ASV fietst met maximaal 20 leden in groepsverband langs 4 Rabobank-vestigingen (Alteveer, Elden, Westervoort en Velp). Dit zijn de stempelposten. Als de vier stempelposten door de gehele groep per fiets bezocht worden ontvangt ASV 20,-- per deelnemende fietser. Dit betekent dat ASV maar liefst maximaal 400,-- kan ontvangen. Dat is toch maar weer mooi meegenomen!! Dit is dus uw kans om op een sportieve wijze extra geld te verdienen voor uw vereniging! Gestart kan worden tussen 14.00 en 21.00 uur bij één van de stempelposten. U doet toch ook mee!!. U kunt zich hiervoor aanmelden bij Ruud Wille. Kom dus eens achter dat schaakbord vandaan en ga mee fietsen!

Externe competitie: In de resterende nummers zal ik, zoals gebruikelijk de laatste jaren, in een volledig willekeurige volgorde nog eens terugblikken op de teamresultaten in het afgelopen seizoen. Het spits wordt in deze En Passant afgebeten door André de Groot met zijn terugblik op ASV-6.

Seizoenoverzicht ASV-6 Het ging bijzonder goed het afgelopen seizoen bij ASV-6. Ondanks alle negatieve verwachtingen liep alles perfect, op een kleine weigering van enkele spelers voor de laatste ronde na dan wel te verstaan. Bij teamsport in competitieverband kun je dat gewoon niet maken en ik hoop dat betreffende spelers dat inmiddels ook begrijpen. Hoe kon het zo goed gaan tegen alle verwachtingen in? Wel dat is simpel, je laat mij gewoon de rekenmachine bedienen en er komen getallen uit die je niet voor mogelijk houdt. Allereerst maar eens het totale teamresultaat. Met 1 matchpunt en 12½ bordpunt uit 7 ronden werd dit seizoen afgesloten. De kampioen in de poule werd Wageningen-2 (niet eens Bennekom waar we met 8-0 van verloren!) met 12 matchpunten en 34 bordpunten. Ten opzichte van dat geweld scoorden we toch nog mooi 36.8% op bordpunten. De persoonlijke resultaten mogen er ook zijn, zoals mijn rekenmachine duidelijk aantoont! Sigmond scoorde maar liefst een 100% aanwezigheid, evenals 4 van zijn collega-teamspelers. Een ware teamspeler dus. Dijkers zag in de laatste ronde de balpen aan zijn neus voorbijgaan. Toch scoorde hij 3 uit 7 (= 42.9%, zodat er niet echt iets gebeurd met zijn KNSB-rating). Otten kreeg kennelijk genoeg van zijn zeer stabiele scorepatroon, want in de laatste ronde mepte hij zijn tegenstander van het bord. Zowel Dijkers als Otten waren alle partijen aanwezig (de Munnik en de Groot waren de andere twee). Heijboer was vast opgesteld maar hield het na 2 partijen voor gezien, jammer.



Brouwer trok het een partijtje langer, zonder echt een potje te kunnen breken, conclusie: schaken en kinderen gaan niet samen. De Groot kreeg het naarmate het seizoen vorderde drukker met het in stelling brengen van het team, waardoor de persoonlijke score in de eerste helft van de competitie viel. Met 2 uit 3½ is dat toch nog 57.1%. De Munnik kan het komend seizoen positief tegemoet zien. Hij scoorde 3½ uit 7 partijen, waardoor hij topscorer van het team werd. Het is nu wel duidelijk dat hij een trage starter is, want met 3 uit 4 in zijn laatste 4 partijen mag je gerust stellen dat zijn eerste drie tegenstanders gewoon geluk gehad hebben. Sijbrandij ten slotte gaf bij aanvang van het seizoen al aan dat-ie niet lekker in z'n 2e klasse-vel zat. En dat heeft hij overduidelijk aangetoond. Met 0 uit 6 scoorde hij dus volgens verwachting 100%. Diverse invallers moesten hun opwachting maken in het team, waarvoor ik hun dank moet toezeggen. Mijn dank wordt nog groter als ik het seizoenoverzicht bekijk, want hun scorepatroon zag er net zo uit als de vaste teamspelers, behalve in die ene ronde, de zesde wel te verstaan. Toen versloegen de invallers de vaste spelers. De invallers scoorden allen! 2½ bordpunt, ten opzichte van de vaste spelers maar 1½. Bij elkaar opgeteld zijn dat 4 bordpunten (U leest het goed, daar kwam het ene matchpunt vandaan!!). Wie nu die balpen krijgt weet ik niet, want naast De Munnik scoorde ook invaller Zandbergen 50% (1 uit 2). En invaller de Lange haalde zelfs 100% (1 uit 1). Maar ik vind dat De Munnik er recht op heeft, tenslotte moest hij het meeste schrijven van allemaal.

Het komend jaar zien we ASV-6 in de derde klasse opereren. Wellicht maken we wat bordpuntjes meer in die klasse. In ieder geval hoop ik dat de OSBO erin slaagt om ons team tegemoet te komen door met zes spelers in de derde klasse te gaan spelen. Na de algemene vergadering van 3 juni weten we meer. André de Groot

Simultaan: Ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van het Doesborgsche Schaakgenootschap (DSG) werd op zaterdag 16 mei aansluitend aan de receptie een simultaan gegeven door Friso Nijboer. Twee ASV-ers behoorden tot de ruim 30 tegenstanders. Beiden verloren. André de Groot raakte al snel een pion op f7 kwijt, waardoor hij niet meer kon rocheren. Ondanks hardnekkige pogingen kon hij het tij daarna niet meer keren. Langzaam maar zeker ging het bergafwaarts. In de partij van Henk Wille ging het lang gelijk op maar in het eindspel bleek het loperpaar van Friso toch sterker. Niemand wist overigens Friso een halfje af te snoepen. Hij scoorde dan ook 100%.

NK-snelschaken voor teams: Op zaterdag 16 mei organiseerde de Kennemer Schaakclub PAT-MAT te Beverwijk voor de 24e keer dit landelijke kampioenschap snelschaken voor teams. Ofschoon ASV zich niet via de regionale OSBO titelstrijd had weten te plaatsen nam er toch een ASV-team aan dit toernooi deel, doordat er nog enige open plaatsen waren. Dit ASV-team, bestaande uit Vincent Deegens, Wouter van Rijn, Tim Remmel en Richard van der Wel, kwam uit in poule A. Een sterke groep, waarin onze ASV-ers geen rol van betekenis konden spelen. Gekozen werd voor een tactische opstelling met Tim en Richard aan bord 1 en 2 zodat Wouter en Vincent aan bord 3 en 4 de punten konden scoren. Maar ook aan deze laatste 2 borden was de tegenstand vaak sterk. Vincent haalde uiteindelijk nog een score van 6 uit 10. Nadat hij met 1 uit 4 was begonnen wist hij zijn score aan het eind nog aardig op te vijzelen door 3 keer winst op rij. Wouter eindigde op een score van 5 uit 10. Hij won tegen de tegenstanders waar hij op papier van moest winnen. Zoals gezegd was de tegenstand vaak sterk. Dat moesten Tim en Richard ervaren aan de topborden. Hun score van resp. 1½ en 2 uit 10 was daarom ook laag. Tegen diverse teams uit de Meesterklasse van de KNSB moest worden aangetreden. Tegen Panfox, dat weliswaar niet in de sterkste opstelling verscheen, werd het slechts een 2½-1½ nederlaag. In deze wedstrijd won Wouter van Joost Hoogendoorn en speelde Vincent remise tegen Erika Sziva. Maar tegen ESGOO (3½-½ met een remise van Tim) en De Juiste Zet (4-0) had ASV weinig in te brengen. De Juiste Zet uit het Limburgse Noorbeek, dat met 4 meesters aan de start verscheen, werd uiteindelijk toernooiwinnaar.

Schaken overdag: Er bestaan momenteel plannen om de schaakactiviteit "Schaken Overdag" weer nieuw leven in te blazen. Gedacht wordt aan een schaakmiddag (mogelijk op dinsdag tussen bv. 14.00 en 16.30 uur) in de Opbouw. Natuurlijk kan dit niet plaatsvinden zonder vrijwilligers, die deze activiteit bij toerbeurt zouden willen begeleiden. Belangstellenden kunnen voor meer informatie terecht bij Gerrit Verbost.

Partijfragment: Uit de OSBO-Kamp-1998 ditmaal een fragment uit de partij van uittredend OSBO-kampioen Otto Wilgenhof tegen Martijn Woudsma uit Lelystad. Het commentaar is van Peter Boel in zijn schaakrubriek in de Arnhemsche Courant. Otto speelt met zwart: In de diagramstelling wordt treffend geïllustreerd hoe moeilijk het Frans te bestrijden is. De witte stelling lijkt goed maar vertoont al wat scheurtjes: druk op b4 en Pc5 en verborgen dreigingen over de c-lijn. Het beste lijkt hier 25. Tb1 en na 25...Da7!? en 26...ab4: heeft wit altijd de tussenzet Tc3-a3. 25. Db1?, ab4: 26. Pd7? (ingenieus maar fout. Op 26. ab4: (26. Db4:?, Db4: 27. ab4:, b6) had zwart al verschillende goede mogelijkheden: 26...Da7, 26...Db5 of zelfs 26...Pc6!? 27. b5?, Pd4:! 28. Pd7, Da5!) 26...Tc3:! 27. Tc3:, bc3: 28. Pb6:, c2 29. Dc1, Tc3! (nog iets beter dan 29...La3:?! 30. Da3:, c1D 31. Dd6!, hoewel zwart zich dan ook langzaam loswerkt na 31...Dc6! 32. Pc8:, Dc8:) 30. Pe1, La3: 31. Dc2:, Tc2: 32. Pc2:, Lb2 en Wilgenhof won het eindspel na veel duw- en trekwerk: 33. Kf3, Kf8 34. Ke3, Lc3 35. Pa4, La5 36. Pa3, Ke7 37. f4, Kd7 38. Pc5+, Kc6 39. Pb3, Lb4 40. Pc2, Le7 41. f5, b5 42. Kd3, b4 43. Pe3, Kb5 44. Pg2, g6!? 45. f6, Lf8 46. h4, Pc6 47. Pf4, Ka4 48. Kc2, Kb5 49. Kd3, Pb8 50. g5, Pd7 51. h5, gh5: 52. Ph5:, Pb6 53. Pf4, Pc4 54. Pg2, Ka4 55. Kc2, Ka3 56. Pc5, Lc5: 57. dc5:, Ka2 58. Pf4, b3+ en wit gaf op.