"En Passant"

Terug index En Passant





36e jaargang no. 9 donderdag 27 februari 1997

DE VOLGENDE RAPIDAVOND IS OP 20 MAART. DE 6E EN LAATSTE RAPIDAVOND IS OP 1 MEI.

OSBO-Kamp: De beslissingsdriekamp tussen Otto Wilgenhof, Joost Hoogendoorn en Marc Jonker ASG) om de OSBO-titel, die noodzakelijk werd omdat dit trio met 6½ uit 9 de eerste plaats deelde, is donderdag jl. begonnen met de partij tussen Wilgenhof en Jonker. Otto stond na de opening goed. Ergens heeft hij het in het vervolg van de partij verkeerd gedaan. Het voordeel vervlakte en in de slotstelling stond Jonker zelfs beter tot gewonnen. Mede gelet op de tijd bood deze remise aan hetgeen Otto wel aan moest nemen. Op 4 maart a.s. spelen Jonker en Hoogendoorn de volgende partij in deze serie in Nijmegen.

Partij: De volgende partij is van Richard van der Wel 1852) tegen A. Frijling 1950) en komt uit de wedstrijd ASV-2 - Hardenberg 4e ronde KNSB-competitie 14/12/96). In deze partij leek de strijd eerst los te branden op de koningsvleugel, later verplaatste de aanval zich naar de damevleugel. Met een elegant loperzetje besliste Richard de partij in zijn voordeel. Richard speelde met zwart, de aantekeningen zijn van zijn hand. 1. e4, e5 2. Pf3, Pc6 3. Lb5, a6 4. La4, d6 ik speel de Moderne Steinitz, aan te bevelen voor een ieder die wat "anders" wil) 5. 0-0, Ld7 6. c3, Pf6 7. De2, De7 8. d3, g6 9. Pbd2, Lg7 10. Td1, 0-0 11. Lc2 wit speelt een zeer slap systeem) 11...Ph5 12. Pf1, Pf4 13. Lf4:, ef4: 14. h3, Tae8 15. Dd2, g5 16. Te1, Pe5 17. Pe5:, de5: wits opening is volgens mij volledig mislukt. Zie wat de Moderne Steinitz vermag) 18. Ph2, Dd6 19. Tad1, c5 20. Lb3, Kh8 21. Ld5, b6 22. De2, Dg6 23. f3 "Stutten", maar zo kom je zelf helemaal niet meer aan spel toe!) 23...h5 24. Kf2, Lf6 25. Th1, Kg7 26. Ke1, Th8 27. Kd2 de witte koning sprint uit de gevarenzone) 27...Le7 28. Kc2, b5 29. Tdg1, h4 tijd om te switchen naar de damevleugel) 30 Td1, Db6 31. Pf1, Tb8 32. Tb1, b4 33. Pd2, a5 34. c4, La4+ 35. b3 wit heeft ondertussen een geweldige vesting opgebouwd) 35...Lc6 36. Ta1, a4 37. Thb1, Ta8 38. Kd1, Ta6 39. Tc1, Tha8 40. Tab1, ab3: 41. ab3:, Ta2 42. Tc2, T8a3 43. Tbb2, Ta1+ 44. Tc1, Ld5: we stonden als team op dat moment een punt achter. Ik moest gaan forceren) 45. ed5:, f5 46. Tbb1, Tb1: 47. Pb1:, Ta7! 48. De5:+ zwart bood hier remise aan maar dit werd door mij afgeslagen) 48...Df6!! 49. Df6:+, Lf6: 50. Tc2, Ld4 51. Te2, Le3 52. Kc2, Kf6 53. Kb2, Ke5 54. Pd2, Kd4 55. Pb1, Kd3: 56. Tc2, Te7! Zie diagram.)

Stand na 56. Ta7-e7!

Dreigt mat via ...Ld4) 57. d6?, Ld4+ en zwart gaf op. Het mocht niet baten. De wedstrijd ging met 3½-4½ verloren. Ondanks dat een degelijke overwinning van onze ASV-er.






Externe competitie: Drie ASV-teams kwamen vorige week niet aan bod. In deze E.P. de overige verslagen. Als er één team is binnen onze club, dat de titel of tenminste de promotie zou moeten halen, dan is dat wel ASV-3. Toch lukt het dit seizoen maar niet om een vooraanstaande rol te spelen. Het hele seizoen worden we al achtervolgd door onnodig puntverlies. Zo ook tegen Wageningen. Gerben Hendriks kwam beter uit de opening, maar verspeelde in zijn enthousiasme om snel te winnen een stuk. Bij Ivo van der Gouw ging het al niet veel beter. Ivo kwam slecht uit de opening en pas rond de veertigste zet leek hij de problemen opgelost te hebben. Schijn bedriegt, want het paardeindspel bleek heel slecht voor Ivo. Een afwikkeling naar een pioneindspel bekortte zijn lijden. Barth Plomp heeft weer iets van de Plomp van zo'n 15 jaar terug. Barth ging aan de zwakke d-pion van zijn tegenstander hangen, won deze en wikkelde af naar een gewonnen stelling. Hij kon het zich zelfs permitteren om stukwinst uit de weg te gaan en op een eindspel af te stevenen. Voor Barth is en blijft het eindspel tenslotte het doel van het schaken. Nadat Barth met "mat achter de paaltjes" het punt drukte, ging het bij Erika volkomen onnodig mis. Steeds had Erika het beste van het spel, maar ze investeerde teveel bedenktijd en kwam daardoor in enorme tijdnood. In die fase wist Erika geen zetten meer te verzinnen en tijdsoverschrijding beëindigde dit duel in Wagenings voordeel. Anne Paul Taal had steeds een klein voordeel, maar eigelijk te klein om winst af te dwingen. Gezien de stand in de wedstrijd kreeg hij echter de opdracht om vol op winst te spelen. Vol overtuiging voldeed Anne Paul aan deze opdracht, want hij voerde de druk zo hoog op, dat de fouten vanzelf kwamen. Twee vrijpionnen waren beslissend in Arnhems voordeel. Bij Hans Rigter ging het echter precies andersom. Hans had aan vier uur lang verdedigen een pion overgehouden, maar moest wel een ver opgerukte vrijpion in de gaten houden. Een moment van onachtzaamheid kostte Hans de partij en ineens was er weer een matchpunt weg. Frank Schleipfenbauer en Fred Reulink maakten er vervolgens een zinderend slot van. De gemiddelde leeftijd van teamleiders kan zo nooit hoog worden. Maar goed, beiden wonnen. Fred vanuit de opening, al nam hij er vervolgens de volledige zes uur voor om de winst veilig te stellen. Frank speelde een prachtig duel met kansen voor beide spelers. Frank was met het benutten van de kansen net even gehaaider. Een gelijkspel derhalve, laten we maar zeggen, dat we nu de laatste punten gemorst hebben. Nu is het onze beurt om zo hier en daar een extra punt te pakken. Over ruim een week wacht Veenendaal en dan moet het gebeuren. Tenslotte lonkt de derde klasse nog steeds. Overigens ook de eerste klasse OSBO!!!) Erik Wille

De gedetailleerde uitslag ASV-3 - Wageningen-1: F. Schleipfenbauer - C. Stap 1-0; F. Reulink - M. Plomp 1-0; H. Rigter - H. v.d. Werken 0-1; G. Hendriks - D. van Eekhout 0-1; I. van der Gouw - R. Christians 0-1; E. Belle - Z. Yasen 0-1; B. Plomp - H. Stallinga 1-0; A.P. Taal - M. Hahné 1-0. Eindstand 4-4.

ASV-5 trad in de vijfde ronde aan tegen de nr. 4 op de ranglijst VDS uit Beekbergen. Het werd door winst in de slotpartij door Frits Wiggerts nog net 4-4. Nico Schoenmakers overzag in het vroege middenspel een loperpenning en kon gelijk opgeven wegens stukverlies en een elegant mat in 5. Henk Wichhart kreeg na een Bird-opening een ongeveer gelijke stelling. Na ruil van een aantal stukken resteerde een eindspel met toren en lopers van ongelijke kleur. Op voorstel van de VDS-speler werd het remise. Rob van Belle kreeg vanuit de opening een prima stand. Hij had ruimtevoordeel maar na een blunder verloor hij 2 pionnen. Voor de tegenstander was dit voldoende voor de winst. Tijs van Dijk bleek weer eens een vaste waarde voor het team. Met zwart won hij een pion in de opening, een pion in het middenspel en een pion in het eindspel. Het was duidelijk. Met deze materiële voorsprong werd de zaak beslecht. Jan Vermeer verdedigde zich met Siciliaans. Met een kleine combinatie won hij een stuk hetgeen voldoende was voor de winst. Piet Blees speelde een ongelooflijke partij. Met 2 lopers meer liep hij uit eeuwig schaak en stuurde zijn koning aan de wandel. Na een aantal curieuze ontwikkelingen werd het uiteindelijk toch maar.....remise door herhaling van zetten. Invaller Han Sloetjes voor Gert Jan Stolwijk) won na een Spaanse opening in het middenspel een stuk. In tijdnood deed hij een aantal mindere zetten. In die fase speelde hij nogal verkramt, investeerde onnodige tijd in op zich logische zetten. Hij verloor zijn stuk voorsprong en zag het daarna niet meer. Hierdoor kwam de tussenstand op 3-4 en alleen Frits Wiggerts kon nog een matchpunt redden. Hij had in een sterk gespeeld middenspel een stuk gewonnen. In een tactisch eindspel wist Frits vervolgens zeer bekwaam te winnen. Alle kansen op promotie blijven hiermee behouden. Als de beide achtervolgers Voorst en Apeldoorn-3 winnen komen ze weliswaar op gelijke hoogte met ons vijfde maar beide teams ontmoet men nog. Onze clubgenoten hebben alles dus nog in eigen hand.

ASV-6 kwam er tegen Wageningen-2 totaal niet aan te pas. Hoewel ons team niet compleet aan de start kon verschijnen werd het zesde met maar liefst 7-1 weggevaagd. Een rondje langs de borden: Steenhuis werd met wit verrast door de Tschigorin-verdediging. Desondanks ging het niet slecht. Maar een te optimistische zet gaf tegenstander Mischa Plomp, die enkele dagen later met Wageningen-1 tegen Fred Reulink ASV-3) ook een goede partij speelde en pas na een lange strijd verloor, een koningsaanval. Tenslotte zag Steenhuis ook nog mat over het hoofd. De Wageninger liet zich dit buitenkansje niet ontnemen. Dick Hajee heeft lang gedrongen gestaan. Echt in de problemen is hij niet geweest. De stelling bleef steeds binnen de remisemarge. Ook Herman Ulkeman speelde remise. In een dichtgeschoven stelling viel er weinig te ondernemen. In een Konings-Indische partij verspeelde Fred Duchêne met zwart door een onnauwkeurigheid al na 10 zetten een pion op b5. De ontwikkeling op de damevleugel werd daardoor zeer moeilijk. Zijn opponent profiteerde van de zwakke stelling en creeërde zoveel dreigingen dat stukverlies alleen door ruil kon worden voorkomen. Daardoor kon wit echter een mataanval opzetten welke al op de 20e zet niet te pareren bleek. Herman de Munnik verspeelde een goede positie. Hij stond 2 pionnen voor maar had geen greep op de goede velden. Positioneel kwam de Wageninger steeds sterker te staan. Toen Herman de stelling wilde forceren bleek dit niet correct. Dit kostte hem de partij. Zandbergen kreeg een aanval op zijn koningvleugel te verduren. Hierbij verloor hij een paard. De aanval ging door. Meerdere stukken werden op de koning gericht. De stelling bleek toen niet langer houdbaar. De partij van André de Groot ging vanuit het Damegambiet geruime tijd gelijk op. Lang werd er niets geruild. In een ingewikkelde verdediging koos André voor een verkeerde verdediging. Door een penning verloor hij een stuk. Ook Kees Spruijt kon het niet bolwerken. Na een rustig begin kwam zijn tegenstander in het middenspel wat beter te staan. Via een bundeling van krachten wist deze onze ASV-er door actief stukkenspel in de problemen te brengen. In het eindspel werd de stelling door dreigende pionpromotie onhoudbaar.