"En Passant"

Terug index En Passant

36e jaargang no. 27 donderdag 11 september 1997

SPEELT U NOG STEEDS GEEN ABONNEELOTTO, WAT EEN GEMISTE WINST)KANS! INFO: R.WILLE.
Uitslagen interne competitie

1e ronde 4 september 1997):

van Rijn - de Jager 0-1

E. Wille - P. de Kort 1-0

Hajee - R. Wille 1-0

P.Schoenmakers - v.d. Wel 0-1

Verkooijen - E. Belle 0-1

J.Knuiman - Mekers 1-0

Steenhuis - v.Willigen ½-½

Th. Jurrius - R. v. Belle 0-1

Vermeer - Boonstra 1-0

N.Schoenmakers - Wiggerts ½-½

T. v. Dijk - Otten 1-0

Brouwer - M. v. Dijk 1-0

Sybrandy - Zandbergen 0-1

Huisman - Singendonk 0-1

v.Vlerken - Kelderman 1-0

Legierse - Peltzer 1-0

de Jong - Visser 0-1

Interne competitie: De 1e ronde zit er weer op. De eerste blunders zijn alweer gemaakt. De uitslagen van de 1e ronde treft u hierboven aan. Op zich niets bijzonders natuurlijk. In het uitslagenblok mist u echter de wekelijkse advertentie van Knuiman Assurantiën. Deze multinational uit Huissen en omstreken heeft na 3 jaar een punt gezet achter de advertentiebijdrage in E.P. Natuurlijk kunt u, wanneer u een goed advies wilt, altijd bij Jan terecht voor uw verzekeringen, hypotheken, financieringen en spaarregelingen. Bovendien komt de afdracht van een deel van de premie voor elk afgesloten contract nog steeds ten goede van ASV. Dit nog afgezien van het feit dat u bij deze firma natuurlijk aan het goede adres bent voor het regelen van uw financiële zaken. Het is maar dat u het weet!!

Toernooien vervolg): In de 1e En Passant van dit seizoen ben ik gestart met de resultaten van onze ASV-ers tijdens de deze zomer gespeelde toernooien. Hierbij het vervolg. Ik was blijven steken bij het Open Kampioenschap van Nederland en de Bondswedstrijden. Afgezien van het viertal clubgenoten dat deelnam in de hoofdgroep en waarvan u de resultaten dus kon lezen in de vorige E.P., waren er in de overige groepen ook nog diverse ASV-ers actief.

In de Reservegroep A Elo tot 2100) probeerde Pieter Bohlmeijer zijn matige score van het Veteranenkampioenschap wat uit te wissen. Maar ook nu zal Pieter niet geheel tevreden zijn geweest over het behaalde resultaat. Hij begon goed met 2 uit 3 en het leek alsof hij zich nu aan het in vorm spelen was. Geleidelijk werd het echter toch wat minder. Bij een score van 3½ uit 6 verloor hij 2 maal op rij en met een remise in de slotronde werd zijn eindscore 4 uit 9. Toch wat onder zijn niveau. In de Reservegroep C Elo tot 1600) begon J. Belle voortvarend met 3½ uit 5. Daarna kwamen de sterkere tegenstanders in deze groep. Dit leidde in de 6e ronde tot een nederlaag, maar in de laatste drie ronden volgden drie keurige remises, waardoor zijn puntentotaal kwam op 5 uit 9. Hij werd hiermee gedeeld 19e in een deelnemersveld van 68 spelers.

Naast de 9-rondige groepen die ik nu de revue heb laten passeren werd in de 1e toernooiweek ook nog een 6-rondig toernooi gehouden. In groep A kwamen Jan Knuiman en Ruud Wille uit. Aardig was dat zij elkaar qua scoreverloop vrijwel in evenwicht hielden. Alleen in de eerste twee ronden week de onderlinge score af. Jan won de 1e ronde tegen een tegenstander van zo'n 2100, Ruud speelde tegen een even sterke tegenstander remise. In de 2e ronde was het net andersom: een puntendeling voor Jan en winst voor Ruud. De overige 4 ronden was de score identiek. Eerst verloren beiden tweemaal op rij, daarna een remise en via een winstpartij in de slotronde eindigden beiden dus op 3 uit 6 en daarmee in de middenmoot. In de B-groep van het 6-rondig toernooi speelde onze voorzitter Henk Kuiphof. Hij bracht het tot 3 uit 5. In de 3e ronde moest hij verstek laten gaan. De avondvierkampen werden in de tweede week van dit evenement afgewerkt. Toch iets waarvan verwacht werd dat hier nog wat andere ASV-ers op af zouden komen. Als men dan overdag geen gelegenheid heeft, dan is zo'n avondgroepje toch een mooi alternatief zou je zeggen? Wel, het viel tegen. Alleen Paul Schoenmakers en Ruud Wille gaven acte de presence. Ruud, ingedeeld in de 1e groep, boekte in de 1e ronde een moeizame remise maar verloor vervolgens van Toon Janssen Rothmans). In de slotronde werd routinier Berry Withuis op remise gehouden. Paul deed het in groep 2 beter. Hij werd met 2 uit 3 eerste. In de 2e ronde nam zijn tegenstander in een potremisestelling veel te veel risico's. Paul kwam via de h-lijn de stelling binnen en besliste de partij toen vrij eenvoudig in zijn voordeel. In beide overige partijen gaf Paul geen enkele kans weg maar kon ook geen voordeel creëren. Remise was het en bleef het.

Bij de nevenactiviteiten namen Wouter van Rijn, Erik Wille en Paul Schoenmakers nog deel aan het snelschaken. Heel verrassend wist Erik zich zelfs voor de A-groep te plaatsen. In de allereerste partij van de uit 3 vierkampen bestaande voorronden leek het daar nog niet op. Hij was toen nog teveel bezig met zijn redactionele activiteiten voor de krant. Het verslag van de die dag gespeelde ronde moest nog even snel op papier worden gezet en worden doorgebeld. Daarna ging het als een trein. Met 7 uit 9 uit deze 3 vierkampen werd de A-groep behaald. Daarin trof hij een handjevol meesters en die bleken nog net even te sterk ofschoon hij in een enkele partij nog goede kansen kreeg. Slechts 1 punt werd in de finale-achtkamp behaald. Wouter bracht het met 6½ uit 9 tot groep C. Hierin scoorde hij 3 uit 7. Paul Schoenmakers tenslotte boekte in de 3 vierkampen 5½ punt maar kwam in groep E niet verder dan 2 punten.

Om het verhaal compleet te maken. Bij de wedstrijdleiding waren onder meer Guust Homs en Henk Kelderman actief, terwijl Barth Plomp en Erik Wille het rapidtoernooi hier nam zelfs geen enkele ASV-er aan deel!) voor hun rekening namen.

Tot slot: Het was dit jaar de 29e keer dat dit toernooi binnen de grenzen van de gemeente Rheden werd gehouden. Volgend jaar dus een jubileumjaar. Misschien met 500 deelnemers en misschien met meer ASV-ers. Het is echt de moeite waard.

Na Dieren volgde nog het Open Nederlands Jeugdkampioenschap in Hengelo waar Tim Remmel buitengewoon goed presteerde. De groep tot 20 jaar was behoorlijk sterk bezet. De Duitser Jon Gustafsson won met 8 uit 9. Hij bleef nr. 2, Michael Wunnink, een halfje voor. Een drietal spelers, waaronder Tim, werd met 7½ uit 9 gedeeld 3e.

    ><p><u>

"Partijfragmenten: In de schaakrubriek van de Arnhemse Courant ging Peter Boel in op het toernooi in Dieren via enkele fragmenten van regionale spelers. Hierbij zijn verhaal:

De stelling in het linkerdiagram komt uit de partij Jeroen Bosch - Tim Remmel. De 17-jarige ASV-er heeft prima stand gehouden en krijgt hier loon naar werken. Of liever, een onverwachte bonus. Wat zeg ik? Een godsgeschenk: 36. Lf8+?? een ernstige kortsluiting. Bosch, waarschijnlijk in tijdnood, denkt met zijn h-pion door te kunnen lopen) 36...Kf8: 37. gh6:, Stand na 36. Lc5-f8+?? Stand na 37...f5-f4

Kg8!! hoe overzie je zoiets?) 38. Tb5, Kh7 39. Te5:, Kh6: 40. Te7, Kg7 en Bosch gaf gedesillusioneerd op. Hierna viel Remmel helaas terug door nederlagen tegen de IM's Miezis en Hoeksema. Ook Erika Belle waagde een kans in de hoofdgroep. Ze deed het niet onverdienstelijk in dit zware veld. Tegen een andere oudgediende, Gerard Verholt, wist ze met een fraai dame-offer door te breken. In deze partij heeft Erika zwart en speelt in de rechts weergegeven diagramstelling 37...f4 38. Lg4, fg3: 39. Tf5 Hierop had de Utrechter vertrouwd. Er wacht hem een koude douche: 39...Df5:! 40. Lf5:, gf2:+ 41. Kf2: ook 41. Kf1, Tf5:! is dodelijk) 41...Tf5: en wit moet de dame met rente teruggeven) 42. Ke3, Lf4+ 43. Ke4, Te7+ blijkbaar is sadisme de Velpse ex-dameskampioene niet vreemd) 44. Kf5:, Ld2: en zwart won op de 61e zet.



Weekendtoernooi: In Veenendaal werd afgelopen weekend een zesrondig toernooi gehouden. Het aantal deelnemers was dit jaar ruimschoots meer dan vorig jaar 110 t.o.v. 72) maar qua sterkte was het toch wat minder. Grootmeester Ye 2512) was in de A-groep dan ook de favoriet en het was dus geen verrassing dat hij deze groep won met een score van 5½ uit 6. Via een snelle remise in de slotronde 8 zetten) stelde hij de zege veilig. Achter een drietal spelers met 5 punten werd Guust Homs inmiddels oud-ASV-er) gedeeld 5e met 4 uit 6. In deze groep kwam ook Laurens Storms uit. Hij eindigde met 2½ uit 6 op een gedeelde 30e plaats. Voor hem betekende het vooral ook een opwarmertje voor het komende externe seizoen waarin hij als vaste speler zal uitkomen voor ASV-2. Na een makkelijke winst in de 1e ronde trof hij Harmen Jonkman 2328). Tegen deze sterke jeugdspeler kreeg hij na kwaliteitswinst uitstekende kansen. Door een onjuist stukoffer kwam Laurens echter alsnog in een verloren stelling terecht. Deze nederlaag zette hij echter snel van zich af want in de middagronde won hij opnieuw. In de 4e ronde verloor hij kansloos. Ook de voorlaatste ronde ging verloren maar ook daar kreeg Laurens aanvankelijk prima spel. Na een afwikkeling in het middenspel stonden plotseling de stukken van de tegenstander veel beter. Het toernooi werd met een snelle remise afgesloten. Toch was Laurens niet geheel ontevreden mede vanwege het feit dat hij alweer een tijd niet had gespeeld. In de B-groep kwamen 3 ASV-ers uit. Ruud Wille werd uiteindelijk gedeeld 4e met 4½ uit 6 waarmee hij een half punt van de drie winnaars verwijderd bleef. Over zijn spel was Ruud minder tevreden. Het zat soms nogal mee. In de 2e ronde werd het een ASV onderonsje tegen Hedser Dijkstra. Hedser speelde zijn favoriete "Van Geet-opening" 1. Pc3). Na afloop bleek dat beide spelers een verschillende beoordeling hadden gemaakt op diverse momenten in de partij. Ruud miste 2 keer een kans op voordeel. Na een onnauwkeurigheid won Hedser een pion maar Ruud had hiervoor nog voldoende compensatie. Enkele zetten later werd tot remise besloten. Hedser Dijkstra eindigde op een gedeelde 15e plaats met 3½ uit 6. Hij speelde toch een goed toernooi. Alleen de 5e ronde ging verloren. Een fout in de opening werd snel afgestraft. Ook Jan Knuiman kwam tot 3½ punt maar behaalde dit uit 5 partijen. De slotronde op zondagmiddag moest hij aan zich voorbij laten gaan door sponsoractiviteiten in Huissen. Aardig om te vermelden is nog dat maar liefst 29 deelnemers voor de 4e ronde op zaterdagavond een bye opnamen. Aan de interland Nederland - België werd kennelijk toch de voorkeur gegeven boven een potje schaak.

Nacht van Knuiman Assurantiën: Liefhebbers van een nacht schaken kunnen morgennacht terecht in Huissen. Aanvang vrijdagavond 21.00 uur, slot zaterdagochtend 7.00 uur. Info: Jan Knuiman tel. 026) - 3259157.