"En Passant"

Terug index En Passant

 
 

36e jaargang no.4    H. Wichhart                                   Donderdag 23 januari 1997.

Vanavond spelen we weer een Rapidronde.

Reminder: Op 6 februari houdt ASV zijn Algemene Ledenvergadering.

ASV-5

De 4-de wedstrijd van het seizoen trad het vijfde in Dieren aan tegen tegen de hekke sluiter Theothorne 1. Tijs van Dijk won aan het 8-ste bord vanuit een damegambiet in het middenspel vlotjes 2 kwaliteiten en de partij. Aansluitend wist Fred Duchêne aan bord 6 vanuit zijn Siciliaanse verdediging een centrumdoorbraak te forceren, waarna hij een bekeken kwaliteitsoffer plaatste en met een mataanval de partij won. Even later kon Rob van Belle aan bord 2 het derde punt laten aantekenen. Vanuit de Franse opening, afruilvariant, wist Rob in het middenspel een pion te veroveren, waarna het pleit in feite was beslecht. Vervolgens won ook Herman Ulkeman. Aan bord 5 zette hij vanuit een rustig opgezette opening zijn tegenstander op gedegen wijze van het bord.

Het beslissende punt scoorde Jan Vermeer. In een Siciliaanse partij met wisselende kansen verschalkte Jan zijn tegenstander door stukwinst in het middenspel. Piet Blees aan bord 7 scoorde in een Hollandse partij het 6-de en laatste punt. Vanuit een gelijkstaand eindspel zette hij zijn tegenstander bekwaam van het bord.

Resteerden nog de partijen van Frits Wiggerts en Nico Schoenmakers aan bord 4 en 3. Wel over beide kunnen we kort zijn: Frits voerde de Caro-Kann verdediging , kwam een pion voor, maar wist het lastige eindspel niet in zijn voordeel te beslechten. Met Nico ging het net zo slecht; de Franse Tarrasch opening deed voor hem de deur dicht; in een moeilijk middenspel beland en met een tegenstander die bekwaam een koningsaan val opbouwde en vervolgens toesloeg in de tijdnoodfase. Een 2-6 overwinning was het resultaat voor ASV 5, dat met 8 matchpunten uit 4 de ranglijst nog steeds moet aan voeren. Tijs/Nico/mij- Co-produktie.

ASV-7

De 3 - 5 nederlaag komt hard aan. Met de nog resterende wedstrijden tegen de nrs. 1 en 3 voor de boeg ziet het er voor het 7-de somber uit. Bert Sigmond opende met het Evansgambiet, zette zijn tegenover onder druk, maar ging op de 18-de zet in de fout wat een paard kostte en de partij. Frans Veerman kwam slecht uit de opening, verloor een stuk en even later een pion en kon opgeven. Onze topscorer Siebold Otten had ook zijn dag niet. Na een Franse opening met gelijke kansen voerde de tegenstander de druk op de koningstelling op. Siebold dacht met een torenoffer erger te voorkomen, maar ging mat in één. Even gloorde er weer hoop toen Nico Heyboer na een pionnenafruil stukwinst boekte en won. Vlak daarna echter verloor Marc van Uem door een schij noffer dat stukverlies opleverde en kon ook Gerrit Verbost opgeven tegen een sterke jeugdspeler die 2 pionnen voorkwam, waarvan één van de twee niet was af te stoppen. De resterende 2 partijen werden door ons gewonnen, maar de nederlaag was reeds een feit. Willem Broekhuizen beheerste het centrum. De tegenstander dacht door een kwaliteits het tij te keren, maar kwam bedrogen uit. Sandra van Dijk tenslotte for ceerde een open a-lijn, waarop van alles dreigde maar haar wel pion winst opleverde. Door nauwkeurig manoeuvreren in een moeilijk eindspel won ze tenslotte keurig. G.Verbost

ASV-6

De marge van 2 matchpunten ten opzichte van de degradatiekandidaat Veenendaal blijft in takt. De vraag is of dat voldoende is voor ASV 6, dat nu 3 matchpunten uit 4 wed strijden heeft.Wederom begon het dramatisch voor de Arnhemmers, nadat de Veenendalers ruimschoots te laat en mopperend over de verkeerssituatie arriveerden. Jelle Jeltema overspeelde zijn hand en zijn hart als volgt: 1. e4, c5; 2. Pf3, d6; 3. c3, Pf6; 4. Le2, Pxe4??; 5. Da4!, Pc6; 6. Dxe4, g6; 7.Lb5, Ld7; 8. 0-0, Lh6 en Jelle gaf ontgoocheld op. 0-1)

Vaste invaller André de Groot speelde als altijd een onbekende opening. Hij wist een penning te forceren, maar verloor wel een pion. Deze pion was goud waard voor de sigarenmaker. 0-2) De tegenstander van Harm Steenhuis speelde de Rauservariant te langzaam en zo te horen kan dat niet). Deze verloor een pion en een kwaliteit. Harm vertelde met genoegen dat hij de gelegenheid kreeg de opponent mat te zetten. 1-2) Dick Hajee speelde Siciliaans met wit en had veld d5 in handen. De druk leverde kwaliteitswinst en later ook nog stukwinst op. Het punt was toen snel binnengehaald. 2-2) Donald Dijkers speelde ook al Siciliaans met wit. De finesses van de scherpste variant kende hij slechts vaag. hij liet zwart de damevleugel ontwikkelen. Hij keepte goed tot er een pion verloren ging, die hem uiteindelijk de das omdeed. en dat net nu het niet meer zo koud is, 2-3) Herman Ulkeman, bezig aan een sterk seizoen, kreeg een remise-aanbod. Dat is aan Herman niet besteed. Hij wilde winnen, zoals altijd. Na half elf, gesteund door de pijp, sloeg hij toe. Hij kon terugzien op een goede par tij. rest ons de vraag wie de pijp eerder leeg had, Herman of zijn opponent, 3-3) Teamleider Henk Kuiphof kreeg een Pirc tegenover zich en kon zich eigenlijk uitleven. De tegenover kon geen poot verzetten. Toen deze zijn paard naar het enige veld speel de dat het restte ging het prompt verloren. En Henk speelde een 'stuk' gemakkelijker. 4-3) Han Sloetjes speelde in de Nimzo-verdediging van het Siciliaans de pionnen op de damevleugel te snel op. Dit kostte een kwaliteit. Bijna lukte zijn offer van enkele pionnen. De Veendaalspeler was echter goed genoeg en liet zich niet de kaas van het brood eten. Het 4-4 eindresultaat was zomede bereikt.

H.Kuiphof, met kanttekeningen mijnerzijds.

Toernooien:

27 februari Geurts Conserven Toernooi te Dodewaard

1 maart Snelschaaktoernoo te Dronten

1 maart UVS Rapidtoernooi te Nijmegen

14-16 maart Computerij Weekendtoernooi te Zwolle

15 maart ASV VOORJAARSTOERNOOI te Arnhem, in de Opbouw!

Verder organiseert ASV in samenwerking met de Gemeente Arnhem op za terdag 15 februari 1997 weer het schoolschaaktoernooi voor alle Arn hemse scholieren. Initiator is ASV jeugdleider Tijs van Dijk. Het toernooi wordt gehouden in de Coehoorn. Op deze dag worden de 8 beste schoolteams geselecteerd, die vervolgens op woensdag de 19-de in een finale mogen uitmaken wie, de eerste 2 of 3 schoolteams, gaat meedoen aan het schoolschaakkampioenschap van de OSBO. Op woensdagmiddag wordt er gespeeld in de basisschool aan de Eduard van Beinumlaan op het Cranevelt.

Resultaten van de andere ASV-teams {verslagen in de volgende E.P.}:

ASV 4 speelde tegen UVS 2 en het zat niet echt mee; er werd met 3 - 5 verloren. ASV 8 deed het beter tegen Rhenen 2; er werd met 4 - 2 gewonnen.

 
 

36e jaargang no.3 donderdag 16 januari 1997 R. Wille

SPEELT U NOG GEEN ABONNEELOTTO? WAT EEN GEMISTE WINST)KANS! INFO: H. KELDERMAN.


 ASV-jeugd: De D-teams t/m 11 jaar) speelden onlangs in Ugchelen de laatste voorronde in hun klasse met als uitgangspunt de 1e plaats die een maand eerder in Arnhem was veroverd. Al in de 1e ronde bleek dat het handhaven van de koppositie geen gemakkelijke opgave was. Van het versterkte Het Kasteel werd met 1½-2½ verloren. Vervolgens werd Pallas-2 met 4-0 platgewalst en ook van het de vorige keer zo sterke De Touwladder-3 werd ruim gewonnen: 3-1. Daarna volgde in een spannende wedstrijd een 2-2 gelijkspel tegen Koningswaal. Kasper en Sebastiaan wonnen, maar Gian en Ewoud, die volgens eigen zeggen zijn schaakhersens thuis had laten liggen, verloren. In de laatste ronde was Gova/Velp-2 de tegenstander. ASV-D1 had er alle moeite mee. Uiteindelijk werd het 2½-1½ voor de ASV-ers. ASV-D2 kampte weer met een tekort aan spelers. Dit betekende steeds een 1-0 achterstand bij het begin. Toch werden uitstekende resultaten geboekt. Tegen GOVA/Velp2 werd ondanks de handicap met 3-1 gewonnen. Na een minieme nederlaag tegen Koningswaal 1½-2½ werd het vervolgens 2 keer gelijk tegen ASG-3 en Pallas-2. Ook in de laatste ronde werd het opnieuw gelijk. Een uitstekend optreden van een gehavend team. Clubtopscorer van de dag werd Kasper Uithof met 5 uit 5!! In totaal heeft hij nu 9 uit 10. Sebastiaan behaalde 3 uit 5, zijn totaalscore is 6 uit 9. Ewoud heeft in totaal 5½ uit 10 ondanks de wat tegenvallende 2 uit 5 die dag. Ronald steeg door zijn 4 uit 5 naar een totaal van 6½ uit 10. Niekie heeft een halfje minder na de gescoorde 3 uit 5. Mika staat op 3 uit 5. In de stand staat ASV-D1 1e voor Het Kasteel en Koningswaal. Ook de E-teams t/m 9 jaar) kwamen in actie. In Arnhem was De Toren gastheer. E-1 won 1 wedstrijd, speelde er 2 gelijk en verloor er ook 2. Murat Duman presteerde grandioos en won alle partijen. 

        

 VOLGENDE WEEK DONDERDAG 23/1): GEEN INTERNE COMPETITIE MAAR DE 3E RAPIDAVOND!!

 ASV-Beker: Ofschoon er uit de vorige ronde nog 1 partij moet worden afgewerkt is er intussen weer geloot voor de volgende ronde in de ASV-bekerstrijd voor 6 februari spelen!). De loting is als volgt: Dijkstra-J. Knuiman; Huizinga-P. Schoenmakers inmiddels al gespeeld, uitslag 0-1); Plomp-de Jager; Homs-Wildschut; Mekers-Taal; O. Wilgenhof/Kuiphof-N. Schoenmakers; R. Wille-Hartogh Heijs; Berkhout is vrijgeloot.

 Externe competitie: Bij de afgelopen zaterdag gehouden 5e competitieronde werden door onze ASV-teams goede resultaten geboekt. In Apeldoorn wonnen ASV-1 en ASV-3 van resp. ASG-1 en ASG-2, terwijl ASV-2 in en tegen Amersfoort met 4-4 gelijkspeelde. Hierbij de verslagen. 

Via overwinningen van Sander Berkhout, Remco de Leeuw en Otto Wilgenhof werd in feite al de basis gelegd voor de wedstrijdzege. Het eerste kwam daarmee op een 3-0 voorsprong en hoewel ASG toen nog terug kwam tot 3-2 is de overwinning eigenlijk niet meer in gevaar geweest. Sander offerde in de openingsfase 2 pionnen en kreeg daarmee veel ontwikkelingsvoorsprong waarbij de vijandelijke koning in het midden werd vastgehouden. Bovendien bleef de zwarte dame buiten de stelling wat ook een mooi mikpunt was. Via een kleine combinatie won Sander een pion terug. Op het moment dat de stelling van onze ASV-er al erg goed was overzag zijn tegenstander dat zijn dame werd ingesloten. Remco kreeg een opening tegen die hem wel lag. Er werd gerocheerd op verschillende vleugels. Remco verkreeg een veel betere pionnenstelling, waarbij hij een aanval kon opzetten die door zijn tegenstander, die een half uur te laat aan het bord verscheen, duidelijk werd onderschat. In korte tijd sloeg de aanval door en werd de ASG-er volledig kansloos gelaten. Kortom: van dik hout zaagt men planken. De tegenstander van Otto Wilgenhof speelde nogal risicovol. Hierdoor werd zijn verdediging verwaarloosd. Al vrij snel ontstond er een scherpe stelling. Even leek de aanval gevaarlijk te worden maar Otto verdedigde bekwaam waarna hij in de tegenaanval handig profiteerde van de zwakten in de stelling van zijn opponent. Bij analyse bleek dat Otto de partij veel reëeler had ingeschat dan zijn tegenstander. Koert van Bemmel, invaller voor Tim Remmel, kwam slecht uit de opening, waarbij hij veel tijd had verbruikt. Zijn tegenstander hield initiatief, opende de aanval op de koningstelling van Koert via de h-lijn en kreeg een vrijpion op d6. In feit is Koert nooit in de partij geweest. De problemen werden te groot en de beschikbare tijd was te gering om nog een verdediging te vinden. Hemanth Ramanna heeft zich laten flessen in de slotfase. Dit zag er lang niet naar uit. Na een pion te hebben geofferd kreeg hij een verre vrijpion op de d-lijn. Ergens heeft Hemanth gewonnen gestaan. Zijn tegenstander speelde alles of niets en kreeg 2 verbonden vrijpionnen na een kwaliteits offer. Deze liepen door en uiteindelijk ging onze ASV-er nog mat ook. De partij van Vincent Deegens was erg ingewikkeld. Vincent offerde een stuk om de vijandelijke koning in het centrum te houden. Een tweede stukoffer gaf geweldige aanvalskansen maar bleek net niet beslissend. Nadat Vincent een stuk had teruggewonnen, werd, met beide spelers in hevige tijdnood, tot remise besloten. Joost Marcus stond de hele partij een fractie beter. Dit uitte zich in een goed paard tegen een mindere loper. Wellicht heeft de ASG-er zijn stelling iets overschat want in het eindspel offerde hij een stuk tegen 2 pionnen. Joost kwam niet meer in de problemen en zette zijn tegenstander op de 41e zet mat. Het verlies van Eelco de Vries was wat sneu. Hij had weliswaar de hele partij passief gestaan maar zorgde er wel voor dat hem niets overkwam. Tegen de tijdnoodfase kwamen zijn stukken los en kreeg Eelco kansen. De winst heeft hij onder druk van de tijd gemist. Hoewel deze bij digitale klokken ontbreekt, maakte de "vlag" een eind aan de partij. Na de 1e tijdcontrole stond het 4½-2½ voor ASV-1 en de 2 overige partijen stonden goed zodat het eigenlijk niet meer fout kon gaan. Wouter van Rijn speelde een wisselvallige partij en kwam wat minder uit de opening. Maar hij wist materiaal te ruilen en kwam zo ongeschon den door het middenspel heen. Na ruil van stukken ontstond er een toreneindspel met goede winstkansen. Dit maakte Wouter keurig af. Bij de analyse merkte de tegenstander nog op, dat hij in het middenspel a tempo voor een verkeerde voortzetting had gekozen omdat hij verder niets anders zag ?!). Guust Homs tenslotte, heeft de hele partij gekeept. Hij stond passief maar wel zeer degelijk. Toch bleef het steeds oppassen dat hij geen materiaalverlies zou leiden. Peter Boel verloor in de tijdnoodfase onnodig een pion waarna er uiteindelijk een dame-eindspel ontstond waarin Guust een pion meer had. Ondanks verwoedde pogingen werd het na 6 uur spelen remise door eeuwig schaak. Met deze overwinning heeft het eerste zich knap op een ongedeelde 2e plaats genesteld. De komende 2 ronden worden zeer belangrijk. Eerst treft men thuis ESGOO en vervolgens volgt een uitwedstrijd tegen de huidige koploper Groningen-1. Er kan dus nog van alles gebeuren.

 De gedetailleerde uitslag ASG-1 - ASV-1: M. Jonker - V. Deegens ½-½; M. v. Delft - O. Wilgenhof

 0-1; R. Bloemhard - J. Marcus 0-1; P. Boel - G. Homs ½-½; J. Noomen - W. v. Rijn 0-1; J. Sloots - E. de Vries 1-0; H. de Bie - S. Berkhout 0-1; W. Nijdam - K. v. Bemmel 1-0; B.W. van Roosmalen - H. Ramanna 1- 0; Y. Smit - R. de Leeuw 0-1. Eindstand 4 - 6.

 ASV-2 bleef een goede middenmoter na het gelijkspel tegen Amersfoort. Teamleider Siert Huizinga kwam in een Catalaan wat onder druk maar wist zich via een open lijn tegenkansen te verschaffen. In een gelijkwaardige stelling werd uiteindelijk tot remise besloten. Pieter de Jager zette ASV op voorsprong. Hij kwam goed uit deopening maar liet na winnend initiatief te nemen. Hierdoor werd de stelling dichtgeschoven. Wel had Pieter een goede loper. In de slotfase trapte zijn tegenstander in een gelijke stelling met open ogen in een laatste truc. Dit kostte materiaal en de partij. Pieter Bohlmeijer leed zijn eerste nederlaag in dit seizoen voor het 2e team. Hij reageerde niet goed op het Hongaars van zijn tegenstander. Het kostte hem dan ook veel tijd om zich te ontwikkelen en de stelling weer in evenwicht te krijgen. In de tijdnoodfase verslechterde de stelling en stond toen verloren. In het laatste half uur vielen de nodige beslissingen. Eerst won Olivier Bruning. Na een Pirc opende zijn tegenstander de g-lijn waar Olivier meer van profiteerde dan de Amersfoorter. Er ontstond een stelling met een riskante open koningstelling voor beiden. In een ingewikkelde, lastige stelling overwoog Olivier een remise- aanbod. Op dat moment beging zijn tegenstander een onverantwoorde combinatie. Dit kostte materiaal. Invaller Gerben Hendriks, voor Koert van Bemmel, die naar het eerste was doorgeschoven, kwam goed uit een Franse opening. Om zijn aanval gaande te houden ging hij net iets te ver. Hij liep in een combinatie met een onver wachte vork en moest materiaal inleveren. Dit speelde zijn tegenstander goed uit. Wanneer Gerben wat voorzichtiger had gespeeld was het de vraag of hij had kunnen winnen. Remise was dan altijd nog mogelijk geweest. In de partij van Richard v.d. Wel werd lange tijd de theorie gevolgd. Wit kreeg iets voordeel na een afwikkeling maar Richard had met secuur verdedigen niet hoeven te verliezen. Een minder goede actie werd fataal. De Amersfoorter profiteerde hier optimaal van. Jammer, ondanks een goed gespeelde partij toch een nederlaag. Marcel wildschut stond in het middenspel voortdurend iets beter. Onder druk deed zijn tegenstander een minder goede zet. Een torenoffer leidde tot materiaalwinst of mat. Bij de 3½-3½ stand was de partij van Jan Knuiman nog bezig. Hij leek aanvankelijk goed uit de opening te komen maar de stelling was feitelijk bijna in evenwicht. In de tijdnoodfase kreeg Jan kleine kansjes maar zijn geroutineerde tegenstander pareerde dit goed. Hierna ontstond een remise-eindspel van paard tegen loper. De stukken werden nog geruild en ook het pionneneindspel probeerde de Amersfoorter nog naar zijn hand te zetten om zo het teamresultaat in winst om te zetten waarmee op de ranglijst de promotiekansen zouden worden behouden. Jan gaf echter geen krimp. Het was en bleef remise.

 De gedetailleerde uitslag Amersfoort-1 - ASV-2: P. Hoogeterp - P. de Jager 0-1; D. de Graaf - R. v.d. Wel 1- 0; A. Tissink - P. Bohlmeijer 1-0; G. du Chatinier - S. Huizinga ½-½; A. van Nieuwenhuizen - M. Wildschut 0-1; P. Dijkstra - O. Bruning 0-1; W. Lamme - J. Knuiman ½-½; P. Sonder - G. Hendriks 1-0. Eindstand 4-4.

 ASV-3 heeft na een zege op ASG 2 weer kans op promotie, maar degradatie dreigt!! Zoals al aangekondigd, zou het in 1997 gaan gebeuren voor het derde. Nummer twee van de ranglijst, ASG 2, heeft moeten ervaren, dat het geen loze woorden waren. Nimmer kwam ons team in gevaar. Ivo van der Gouw zag tegen de topscorer van ASG 4 uit 4!) het materiaal al snel uitgedund worden. Met nog slechts zware stukken en lopers van ongelijke kleur was de remise snel een feit. Barth Plomp volgde dat voorbeeld. Na een uiterst bevredigende opening werd veel geruild en was er geen voordeel meer. Hans Rigter bracht ASV op voorsprong. Ditmaal kreeg hij met wit een Franse partij op het bord. En Frans kent Hans als geen ander, dus was al snel een positioneel voordeel verkregen. De Apeldoorner probeerde nog iets over de half-open g-lijn, maar na stukverlies staakte de Apeldoorner de strijd. Frank Schleipfenbauer, de meest volgzame speler in ons derde, dacht zeer tot onvrede van zijn teamleider weer lang na. De Limburger raakte vanuit een gelijke stelling in de problemen en verloor een pion. Noodgedwongen sneller spelend trok hij dat nadeel recht en bereikte nog juist de remisehaven. Hierna ontspoorde Anne Paul Taal. Vanuit de opening trok zijn opponent als een wilde ten aanval. Anne Paul hield twee pionnen over en de lucht leek geklaard. Niets was echter minder waar. Een stuk- en een kwaliteitsoffer brachten onze vice-voorzitter uit balans. Hij moest de dame geven en had daar in eerste instantie een toren en twee lopers voor. De stelling was echter niet meer houdbaar. Erika Belle lijkt dit seizoen onverslaanbaar. Tegen de aanstaande OSBO-kampioen in de eerste klasse had Erika steeds een positioneel voordeel, maar de tijd was al snel bijna op. 18 zetten in 3 minuten leek een schier onmogelijke opgave. De Apeldoorner, voormalig schoolge noot van Anne Paul, kon echter zijn stellingsproblemen niet oplossen. Erika won enkele pionnen en vrij snel daarna de partij. Toen werd het tijd voor de genadeklap. En opnieuw was de eer aan een invaller uit het vierde. Paul Schoenmakers is in de vorm van zijn leven. Na pionwinst in de opening kreeg de ASG-er geen kans meer. Op welhaast "Plompse" wijze wikkelde Paul af naar een op het oog lastig toreneindspel. Dit bleek eenvoudig gewonnen. Vervolgens gebeurde er op het achtste bord iets heel aparts. Na een buitengewoon saaie partij, waarin de spelers om de beurt geen remise mochten nemen van hun teamleider, was Robert Bloemendaal in een eindspel van paard en vijf tegen loper en vijf terechtgekomen. Robert zag Paul vervolgens naast zich het winnende punt scoren en speelde vervolgens zonder nadenken het paard naar het enige veld waar hij het kwijt kon raken. Er kon gelukkig nog gelachen worden om dit kleine leed. 1997 is goed begonnen, ASV 3 komt eraan. Erik Wille

 De gedetailleerde uitslag ASG-2 - ASV-3: H.R. Eleveld - F. Schleipfenbauer ½-½; N. Kabanov - A.P. Taal 1- 0; E. de Bekker - H. Rigter 0-1; W. Sanders - I. v.d. Gouw ½-½; H. Bouwer - B. Plomp ½-½; R. Nijland - P. Schoenmakers 0-1; W.A. Weenink - R. Bloemendaal 1-0. Eindstand 3½-4½. 

De overige ASV-teams zijn deze week aan bod. ASV-7 tegen Veenendaal-3) en ASV-5 tegen Theotorne-1) kwamen inmiddels al in actie, maar vanavond kunt u de verrichtingen van ASV-4 tegen UVS-2), ASV-6 tegen Veenendaal-2) en ASV-8 tegen Rhenen-2) nog gadeslaan. Hierover in een volgende E.P. meer.

 

 

36e jaargang no 2 9 januari 1997 
SPEELT U NOG GEEN ABONNEELOTTO? WAT EEN GEMISTE WINST)KANS! INFO: H. KELDERMAN.

ASV-jeugd: Tijdens de kerstvakantie werd in Apeldoorn het jeugdkampioenschap van de OSBO gehouden in de diverse leeftijdscategorieën. In groep A t/m 20 jaar) was Tim Remmel de favoriet. Zijn start was uitstekend. De eerste 4 ronden werden gewonnen. Toen lag hij al een punt voor op nr. 2. In de laatste vier partijen speelde hij echter 3 remises en dat was er net 1 teveel zo bleek na afloop. In betere stellingen kon hij de partijen niet in zijn voordeel beslissen. Zo ging Tim Lammens Schaakmaat) hem op de valreep nog voorbij. Remmel eindigde met 6½ uit 8 op een tweede plaats, een halfje achter de winnaar van wie onze ASV-er in de 4e ronde nog had gewonnen. Nr. 3 werd SMB-er Jaap Houben met 5½ punt. Ook van hem won Tim al in de 2e ronde. Desondanks moest Remmel met een tweede plaats genoegen nemen. In groep C t/m 13 jaar) speelde Tjé Wing Au een goed toernooi. In een groep met 26 spelers eindigde hij met 4 uit 9 net onder de middenmoot. Hij moest nog duidelijk wennen aan het speeltempo maar dat is een kwestie van ervaring. In groep D t/m 11 jaar), bestaande uit 35 spelers eindigden Kasper Uithof en Murat Duman keurig in de middenmoot met een score van 5 uit 10. Na een moeizame start ging het hun de tweede speeldag beter af. Sebastiaan v.d. Valk scoorde 4 uit 10. Opvallend was dat hij maar liefst tegen 4 clubgenoten werd ingedeeld. Tegen Kasper en Murat verloor hij maar tegen Ronald en Niekie wist hij te winnen. Ronald Slendebroek bleef een half punt achter op Sebastiaan terwijl Niekie Nagengast 2½ punt behaalde. 

ATTENTIE: De jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van ASV die aanvankelijk gepland stond voor 30 januari a.s is één week verschoven en zal dus nu op donderdag 6 februari a.s. worden gehouden. Aanvang: 20.00 uur!!

Oliebollen: IT GIET AON, dat waren de historische woorden van Henk Kroes, voorzitter van "De Friesche Elf Steden", die dag, 2 januari, waarbij wij op onze eerste clubavond werden verrast door Wim Burgers die speciaal voor ons weer schalen vol met oliebollen had gebakken. Wim, onze hartelijke dank!! Overigens, het doorgaan van de Elfstedentocht had op onze Friese-ASV-ers zijn uitwerking niet gemist. Zij waren wat nerveus, wat rumoeriger dan anders. Zelfs onze voorzitter Henk Kuiphof, van wie het gerucht gaat dat hij rayonhoofd bij Dokkum gaat worden, had de schaatskoorts behoorlijk te pakken. Het werd een spannende maar ook barre tocht, vol met heroïek, waarbij bleek dat ook de zaktelefoons in deze tijd niet meer weg te denken zijn en dat is toch iets wat eigenlijk niet past in deze strijd tegen de winterse elementen. Iedereen weet nu weer alles van klunen, stempelposten, het bruggetje van Bartlehiem en de Bonkevaart. Het carnaval van het Noorden is weer achter de rug. Koning Winter mag nu vertrekken.

Denksportmanifestatie: Zondag 22 december was Musis Sacrum het decor van de denksporters. Naast dammen, go en bridge werd er natuurlijk ook geschaakt. Dit alles ten behoeve van de Stichting Gaandeweg. Aan het rapidschaaktoernooi werd door 34 spelers deelgenomen. Een kleinschalig toernooi dus en met maar heel weinig ASV-ers dat moet dus volgend jaar beter!), waarbij in groep A Ruud Janssen, Guust Homs en Michel van Leeuwen onbetwist de favorieten waren. Nadat Guust in de 3e en 4e ronde tegen hen remise speelde, won van Leeuwen Rothmans) in de 5e ronde van Ruud Janssen. Hiermee nam hij een beslissende voorsprong. Met 6½ uit 7 werd hij eerste gevolgd door Guust Homs op een 2e plaats met 6 uit 7. Ruud Janssen verslikte zich in de 6e ronde nogmaals en werd met slechts 4½ uit 7 derde. In groep B werd Siebold Otten gedeeld eerste met 6 uit 7. Willem Huisman startte sterk met 3 uit 3 maar scoorde daarna nog maar 1 punt. Met 4 uit 7 eindigde hij gedeeld 5e. Frans Veerman kwam heel gelijkmatig uit op 3½ uit 7 8e plaats). Eenzelfde score was er voor onze jeugdspeler Tjé Wing Au. Een leerzame ervaring. Dit geldt ook voor Murat Duman, die 2 uit 7 scoorde. De wedstrijdleiding lag weer in de vertrouwde handen van Barth Plomp. 

OSBO-kamp: De 4e speeldag 7e en 8e ronde) gaf voor de ASV-ers, afgelopen zaterdag, de volgende resultaten. In de hoofdklasse kende Otto Wilgenhof een goede dag. Beide partijen werden in winst omgezet. 's- Ochtends offerde zijn tegenstander een pion, die hij nooit meer heeft teruggezien. Otto verdedigde secuur en wikkelde gemakkelijk naar winst af. In de slotfase speelde Otto het nog even onnauwkeurig maar zelfs dan zou het nog gewonnen zijn maar was het wel een stuk moeilijker geworden. In de 8e ronde kreeg Otto tegen ex- ASV-er Fokke Jonkman al snel na de opening voordeel. Fokke stond erg gedrukt en Otto wist dit voordeel uit te buiten. Hij wikkelde uiteindelijk af naar een gewonnen pionneneindspel. Otto heeft hierdoor 5½ uit 8 en staat hiermee een halfje achter Joost Hoogendoorn en ASG-er Marc Jonker. Guust Homs haalde nog een achterstallige partij tegen Hoogendoorn in. Aanvankelijk mistte Joost een kans op initiatief. Er ontstond een spannende partij, waarbij Guust in de slotfase een mogelijkheid op misschien wel winnend voordeel liet liggen, waarna de partij in remise eindigde. Omdat hij zaterdag jl. als wedstrijdleider fungeerde bij het Oliebollentoernooi speelde hij de 7e ronde vooruit tegen Pieter de Jager. Ook dit werd een boeiende partij. Na een wat onconventionele opening stond Guust prettiger. Pieter hield zijn verdediging echter redelijk gesloten. Toch kreeg Guust in het vervolg van de partij groot positioneel voordeel. Ook moest Pieter materiaal inleveren. Onder druk van de tijd werd het remise toen Guust zijn vrijpion verloor waarmee het voordeel verdween. De partij uit de 8e ronde zal op een later tijdstip worden gespeeld. Guust heeft nu 4 uit 7 en kan, als hij de verdaagde partij weet te winnen, nog een hoge klassering bereiken. Pieter de Jager nam voor de middagronde een bye om zo aan het reeds genoemde Oliebollentoernooi te kunnen deelnemen zie verderop in deze E.P.). Pieter heeft nu 4 uit 8. Tim Remmel blijft wat achter op zijn score van vorig jaar. In de ochtendronde koos hij na 15 zetten theorie voor een zijvariantje en vervolgens voor een eigen probeersel. Dit pakte allemaal verkeerd uit. 's-Middags maakte hij het weer goed door een eenvoudige winst. Hij overblufde zijn tegenstander al snel na de opening waarna Tim simpel met zijn vrije h-pion kon opstomen naar winst. Tim kwam daarmee op 4 uit 8. Jan Knuiman nam 2 "schaats"byes en heeft 2 uit 8. In de eerste klasse voegde Ruud Wille 1½ punt aan zijn score toe. In de 7e ronde kreeg hij al na de opening voordeel. Toen zijn tegenstander een kwaliteit weggaf koos deze voor stukverlies om zo tegenkansen via de g-lijn te krijgen. Even werd het benauwd maar de winst kwam niet meer in gevaar. 's-Middags stelde Ruud zich misschien wat te snel tevreden met een korte remise. Een vijandelijke geïsoleerde c-pion had mogelijk wat aanknopingspunten kunnen bieden. Ruud heeft nu 5 uit 8 en staat daarmee gedeeld 6e. Nico Schoenmakers speelde in de ochtendronde knap remise tegen de vorig seizoen nog voor ASV uitkomende Toon Janssen. Nico kreeg het Morra-gambiet tegen. Nico speelde die fase goed. Toon bereikte niets en stond gewoon een pion achter. Op het juiste moment opende Nico de stelling en gaf de pion terug. De stelling bleef in evenwicht. In de tijdnood van Toon werd tot remise besloten. Aardig was nog dat ze bij hetnaderen van de finish van de Elfstedentocht de partij onderbraken om de slotfase van de Tocht der Tochten life in een benedenzaaltje te kunnen zien. 's-Middags ging het helemaal mis. Nico kreeg een koningsaanval tegen waarbij hij een vergiftigde pion nam en werd vervolgens overrompeld. Bij analyse bleek hij zeker compensatie te hebben wanneer hij in plaats van de pion te nemen dameruil had aangeboden. Nico heeft een score van 4 uit 8. In de 2e klasse scoort Herman de Munnik hoge ogen. Hij won opnieuw beide partijen en staat nu met 6 uit 8 gedeeld eerste. De opening in de ochtendpartij was niet om naar huis te schrijven. Pas in het eindspel kreeg hij meer druk. Via mat in 1, dat door de tegenstander volledig was overzien, werd het punt binnengehaald. 's- Middags had Herman het nodige geluk aan zijn zijde. Maar omdat zijn tegenstander niet profiteerde kon Herman zijn koningsaanval uiteindelijk winnend voortzetten. In de Veteranenklasse is Pieter Bohlmeijer bijna zeker van de titel. De 4e partij werd gewonnen van naaste concurrent Visscher uit Ermelo. Piet Blees had de 2e plaats kunnen overnemen maar verloor en bleef op 2 uit 4 steken. Dick Hajee won met zwart van oud-ASV-er Jan van Eden en heeft nu 2½ uit 4. In de laatste ronde, op 1 februari, vallen de beslissingen. 

Externe competitie: De volgende ronde staat alweer voor de deur. A.s. zaterdag spelen ASV-1 en ASV-3 in Apeldoorn tegen respectievelijk ASG-1 en ASG-2. ASV-2 speelt dan in en tegen Amersfoort. Vervolgens komt ASV-7 a.s. maandag in een uitwedstrijd in actie tegen Veenendaal-3, terwijl ASV-5 een dag later, dinsdag 14/1, in Dieren het team van Theothorne-1 treft. Volgende week donderdag 16/1) spelen nog 3 ASV-teams thuis: ASV-4 tegen UVS-2, ASV-6 tegen Veenendaal-2 en ASV-8 tegen Rhenen-2

Oliebollentoernooi: Ondanks de concurrentie van de Elfstedentocht en de OSBO-Kamp trok het Oliebollentoernooi zaterdag jl. meer deelnemers dan vorig jaar 109 t.o.v. 89). Het 5e toernooi werd een prooi voor de Duitser Skulener met 6 uit 7, gevolgd door Reinderman met 5½ uit 7. Deze bleef op zijn beurt het trio Luberti, Knoppert en Tondivar weer een halfje voor. Achter dit trio eindigde ASV-er Wouter van Rijn op een gedeelde 6e plaats met 4½ uit 7. Zowel tegen Knoppert en Reinderman werd verloren en tegen Tondivar werd het remise. Ondanks de sterke tegenstand een hoge klassering. Klasse! Vincent Deegens eindigde op een gedeelde 12e plaats met 3½ uit 7. Ook hij verloor van Reinderman. Pieter de Jager werd gedeeld 15e met 3 uit 7. Hij won in de 5e ronde van Deegens. Richard v.d. Wel eindigde in deze klasse met 2½ uit 7 op een gedeelde 20e plaats. Deze score had hij al na 4 ronden bereikt. Daarna was de koek op. In de 3e klasse namen ook een aantal ASV-jeugdleden deel. Tjé Wing Au werd de beste ASV-er in deze groep. Hij werd met 5 uit 7 gedeeld 6e. Een knappe prestatie. Alleen de 1e en de laatste ronde gingen verloren, in de tussenliggende ronden werd gewonnen. Onze jeugdleider Tijs van Dijk werd door Tjé Wing zelfs voorbijgestreefd. Tijs kwam tot 4½ punt gedeeld 9e), na een matige start van 1½ uit 3. Vier ASV-ers eindigden op 4 uit 7. Willem Huisman, die nota bene begon met 4 uit 4 maar daarna 3 keer op rij verloor, Sandra van Dijk, Frans Veerman en de jeugdspeler Kasper Uithof werden daarmee gedeeld 11e. Murat Duman eindigde evenals Legierse op 3½ uit 7 in de middenmoot. Ronald Slendebroek, ook behorend tot de ASV-jeugd, kwam tot 2 punten.

  
 

36e jaargang no. 1 donderdag 2 januari 1997 
SPEELT U NOG GEEN ABONNEELOTTO? WAT EEN GEMISTE WINST)KANS! INFO: H. KELDERMAN.


Beste wensen: Een nieuw jaar, nieuwe kansen. De goede voornemens zijn weer gemaakt. Het bestuur van ASV en de redactie van En Passant wenst u hierbij een voorspoedig 1997 toe. 



Partij: A.s. zaterdag vindt de 4e speeldag in de OSBO-kamp plaats. Hier-over volgende week meer. Van de 2e speeldag, willen wij u de partij van Otto Wilgenhof tegen Joost Hoogendoorn 3e ronde) niet onthouden bron Arnhemse Courant). Otto heeft in deze partij zwart. 1. e4, e6 2. d4, d5 3. e5, c5 4. c3, Db6 inleiding tot een interessante manoeuvre om de lopers van de lichte kleur te ruilen. Het alternatief is 4...Pc6) 5. a3 een solide systeem dat nogal in zwang is) 5...Ld7 6. b4, cd4: 7. cd4:, Lb5 8. Lb5:+, Db5: 9. Pc3, Dc4 10. Lb2 op dit moment waren beide spelers tevreden. Ook na de partij werden ze het niet eens. Het lijkt een kwestie van smaak. De stelling ziet er niet uit voor zwart, maar in het Frans moet je oppassen met zulke conclusies) 10...Pc6 11. Pf3, Ph6 Otto dacht lang na over het kansrijke stukoffer 11...b5!? 12. Tc1, Lb4:! 13. ab4:, Pb4:, maar vertrouwde het niet) 12. Tc1, Le7 13. Pe2 13. b5, Pa5 en 13. Pa4, Da6 is niets. Ook het rustige 13. De2 hoeft zwart niet te vrezen omdat wits loper slecht is) 13...Da6 14. 0-0,0-0 15.h4, Db6 zwart staat klaar om de witte damevleugel met ...a5 op te blazen. Hij had dit ook kunnen voorbereiden met 15...b5) 16. Dd3, Tfc8 17. Pf4, Tab8!? een mysterieuze zet, die ...Pa5 voorbereidt. Na slaan op a5 en op b2 is pion b7 gedekt) 18. Tc2, a5 19. Pg5, g6 niet 19...Lg5:? 20. hg5:, Pf5 wegens 21. Pd5:) 20 Pge6:? Een incorrect stukoffer, maar wit zit al in de problemen, bv. 20. b5, Pa7 21. a4, Tc2: 22. Dc2:, Tc8) 20...fe6: 21. Pg6:, Pf5 22. ba5:, Da6 ook 22...Da5: 23. Pf4, Pd8 was mogelijk. Maar niet 22...Pa5:? 23. Df5:, ef5: 24. Pe7:+ en 25. Pc8: geeft wit nog vage kansen. 23. Pe7:+, Pce7: 24. Tc8:+, Tc8 25. Dh3, De2 26. Lc3, Pg6 27. Te1, Pf4! 28. Dh2?, Tc3:! en wit gaf op. h2 was het laatste vluchtveld voor de witte koning, dus 29. Te2:, Tc1+ is mat.

OSBO-Rapidcompetitie: De nederlaag in de vorige ronde tegen Rothmans 7½-8½) is voor de ASV- ers niet fataal omdat het uiteindelijk gaat om bordpunten en niet om matchpunten. Maar het was daarom wel nuttig om eens een flinke uitslag neer te zetten. Veenendaal leek hiervoor een geschikte tegenstander. Om dit te realiseren was een sterk ASV-team geformeerd. Het werd uiteindelijk 14-2 en dit had ook nog wel meer kunnen zijn. Richard van der Wel won 4 keer 100%), terwijl Wouter van Rijn en Otto Wilgenhof 3½ uit 4 scoorden. Door een "ongelukje" bleef Sander Berkhout op 3 uit 4 steken. Veenendaal kwam er dus niet aan te pas gezien ook de scores in de afzonderlijke 4 ronden: 3½-½, 3-1, 4-0 en 3½-½.


Externe competitie: In de vorige E.P. konden we de verslagen van ASV-3 en ASV-6 niet meer kwijt, terwijl ASV-5 op dat moment de derde ronde nog moest afwerken. Hierbij dus de nog ontbrekende verslagen. We beginnen met ASV-3 dat 1996 in stijl afsloot met een 4-4 gelijkspel tegen SMB-4. In april 1996 degradeerde het derde, maar dankzij de promotie van het vierde volgde een herkansing met een op papier wel heel sterk team. Een prachtige seizoenstart met een 6½-1½ zege op SMB-3 was de opening, maar daarna volgden nederlagen tegen Lelystad en UVS. En nu dan tegen zeven spelers van SMB-4 kwamen we niet verder dan een gelijkspel. De op vrijdagavond nog gecharterde Cees Verkooijen kon zich een uur lang te buiten gaan aan het pijproken en scoorde zo op de meest onbevredigende wijze, namelijk zonder tegenstander. Gerben Hendriks speelde een partij naar mijn hart. In een soort Blackmar Diemer Gambiet werd Gerben echter een beetje overmoedig. Hij offerde zijn dame, maar kreeg nimmer voldoende compensatie. Ruud Wille, invaller voor de voor het eerste opgeroepen Anne Paul Taal, speelde een degelijke Grùnfeld-indiër. Na grootscheepse ruil restte een remisestelling. Frank Schleipfenbauer kwam behoorlijk uit de Siciliaan, maar hij liet het initiatief aan zijn tegenstander. Lange tijd was er niets aan de hand, maar een blunder kostte een stuk en de partij. Fred Reulink lijkt nog maar een doel in het schaken te hebben en dat is een terugkeer in het eerste. Tegen oud-blindenkampioen van Nederland was Fred wederom oppermachtig. Hij ontwikkelde grote druk op de damevleugel en na pionwinst won Fred eenvoudig. Barth Plomp had zijn dag niet. Eerst gaf hij op kinderlijk eenvoudige manier een kwaliteit weg, waarna een remise te houden stelling resteerde. Tegen Ruben Hogenhout kun je je echter geen twee fouten permitteren. Een blunder in het eindspel kostte de partij. Erika Belle heeft na een slecht seizoen de vorm weer terug. Vanuit de opening werd Arjette Cameron in het nauw gedrongen. Na de eerste tijdcontrole verzilverde Erika haar inmiddels grote voordeel. Hans Rigter speelde een partij met wisselende kansen. In de stelling waarin Hans remise nam, waren er wellicht nog mogelijkheden voor hem, maar Hans durfde het niet aan. Het jaar 1996 is nu voorbij; we kunnen alle schroom van ons afschudden en gewoon weer op ons eigen niveau presteren en dat is ergens bovenin de promotieklasse.    Erik Wille


De gedetailleerde uitslag ASV-3 - SMB-4: Schleipfenbauer - B. Bijvank 0-1; F. Reulink - J. van Gelder 1-0; Rigter - J.W. Siebers ½-½; Hendriks - A. de Boer 0-1; Plomp - R. Hogenhout 0-1; E. Belle - A. Cameron 1-0; R. Wille - D. Fassaert ½-½; Verkooijen - G. Dragt 1-0 regl.). Eindstand: 4-4.


Pallas-2 - ASV-5 3-5: Een week later dan de andere teams speelde ASV- 5 de derde ronde. Opnieuw werd gewonnen. Pallas-2 werd met 5-3 verslagen. Het vijfde is daarmee nog het enige ASV-team zonder puntver lies. Aan bord 6 had Henk Wichhart met zwart in 15 zetten een passieve stelling geschapen, die hij helemaal niet plezant vond. Hij besloot om wat meer speelruimte te scheppen, alhoewel dit eventueel pionverlies als consequentie zou kunnen hebben. Dit bleek inderdaad maar doordat het nogal wat strategische voordelen opleverde, resulteerde het uiteindelijk in een dubbel-aanval met stukwinst voor de ASV-er. Nauwkeurig en gecon centreerd spel, een dame werd geruild tegen 2 torens, waarbij de dame van de tegenpartij als een grote pion bleef figureren, leidde tot een mat-in-1-situatie 0-1). Aan bord 2 speelde Rob van Belle een Franse opening. Het zag er allemaal goed uit voor Rob, maar zoals later bleek stond Rob op de 9e zet al verloren. De diagonaal f4-b8, na lang gerocheerd te hebben, bleek hem de doodsteek toe te brengen 1-1). Aan bord 5 speelde Dick Hajee een rustige Siciliaan en was zijn opponent gedwongen tot e5. Dick kreeg druk in het centrum en beheerste de open lijnen. Zijn tegenover trachtte door het openspelen van zijn pionnen tegenspel te krijgen, maar toen Dick met zijn dame en toren op de 7e rij binnenviel was het opgeven geblazen 1-2). Piet Blees kreeg een mooie aanval. Hij posteerde een paard in de stelling van de tegenstander en wist een pion te verschalken. Na afruil van het paard kwam er een sterke loper voor in de plaats. Maar de stelling stevende, door lopers van ongelijke kleur, toch af op remise. Helaas, of gelukkig <maar leedvermaak is onaardig> voor ASV, maakte Piet's opponent een fout en kon Piet een kwaliteit in de tas steken. Dit was ruim voldoende om de winst te pakken 1-3). Frits Wiggerts speelde wederom een solide partij. Hij stond gedrongen maar tastte onmiddelijk toe toen het kon en veroverde materiaal, een kwaliteit en een pion. Nauwkeurig spelend verzilverde hij de partij voor ASV 1-4). Jan Vermeer speelde op bord 1 en was een pion kwijtgeraakt, hij offerde er nog een om actiever spel te krijgen. Na een lange verdediging van toren tegen paard + 2 pionnen, gaf de tegenstander de partij teleurgesteld remise 1½-4½). Teamleider Nico Schoenmakers speelde een onorthodoxe opening. Zijn opponent offerde op de 8e zet een paard op f2 en kreeg er 3 pionnen voor terug. In het middenspel offerde de ASV-er een loper voor 2 pionnen en aanval. Zwart wist onder de druk uit te komen en de vrede werd getekend 2-5). Henk Kuiphof had de hele tijd een stelling op het bord die in evenwicht was. In de letterlijk laatste minuten van de partij drong zijn opponent zijn stelling binnen en werd het vechten tegen de bierkaai voor de ASV-er 3-5).Henk Wichhart 

ASV-6 - Pallas-3: 3½-4½: Pallas-3, evenals ASV-6 vorig seizoen gepromoveerd naar de 2e klasse, leek een slachtoffer te kunnen worden. Hoe anders verliep het. Al werd de kleinst mogelijke nederlaag geleden, het leverde 0 matchpunten op. Het begon dramatisch met een duidelijk geval van overbelasting en dan niet op, maar achter het schaakbord. Dick Hajee was met zijn hoofd nog bij de indeling van de interne competitie. Hij produceerde met wit de volgende zure miniatuur: 1. e4, e5 2. Pf3, Pc6 3. Lb5, Pge7 4. d4, ed4: 5. Pd4:, a6 6. Le2, Pd4: 7. Dd4:, Pc6 8. Dc3???, Lb4! en de witte dame ging de doos in 0-1). Een bittere pil die het team niet meer te boven is gekomen. André de Groot kwam gelijkwaardig uit de opening. Vervolgens koos hij een dubieus veld voor zijn dame naar eigen cynisme veruit te verkiezen boven de Hajee- variant). Vreemd genoeg kwam hij een pion voor. Toen hij echter de penning van een loper toeliet, kwam hij er niet meer aan te pas 0-2). Henk Kuiphof speelde een ingewikkelde Siciliaan. Bij een doorbraak in het centrum was de Palladijn niet voldoende op zijn hoede. Henk wist met een fraai kwaliteitsoffer ondekbaar mat te forceren. De tegenstander liet het zich niet meer bewijzen 1-2). Intussen was het bij Ulkeman helemaal mis gegaan. In het middenspel waren beiden tevreden met hun stand maar Herman ging vervolgens in de fout door in 'n vorkje te tuinen met gevolg verlies van een paard en de partij. Zelfs een inderhaast opgetrokken rookgordijn hielp niet meer 1-3). Steenhuis koos in een Grùnfeld-Indiër voor het blokkeren van het centrum en kreeg mooi stukkenspel. Na afruil van veel materiaal waren er voor beide spelers geen aanknopingspunten meer, zodat remise de terechte uitslag was 1½-3½). In de partij van Fred Duchêne kon wederzijds niet gerocheerd worden. Fred won een pion maar kreeg wel wat druk op zijn koningstelling. De tegenstander gaf ineens een toren weg, maar achteraf bleek dit onbedoeld een interessant torenoffer. Fred kon alle schaakjes net pareren. In verloren stand ging de tegenstander door zijn vlag 2½-3½). Jeltema kwam in een Siciliaan geleidelijk minder te staan. Hij moest tenslotte een kwaliteit geven en daarna was er geen houden meer aan 2½-4½). Dijkers kreeg door een foutje van de koekhapper zo maar een stuk aangeboden. 3½-4½).;Henk Kuiphof.